Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Fedactio en haar inzet voor de Internationale Vrouwendag

Share it:
Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag op 8 Maart wil Fedactio haar inzet voor de verdediging van vrouwenrechten en gendergelijkheid nog eens extra in de verf zetten. Ondanks dat vrouwen hun weg beginnen te vinden in domeinen als de politiek, is genderongelijkheid nog steeds diepgeworteld in onze samenleving.

Naast de vele behaalde doelstellingen blijft de weg naar gendergelijkheid lang en vol obstakels. Gelukkig zijn vele spelers zoals verenigingen, non-profitorganisaties, feministische bewegingen en anderen bezig met die dagelijkse strijd. Ook Fedactio probeert hier zijn steentje bij te dragen. Gedurende 7 weken werden sterke vrouwen geprezen op onze website in de rubriek 'Sterke vrouwen in de kijker', die vandaag op z'n einde komt. Om ze in schoonheid af te sluiten blikken we terug op al de vrouwen die in de kijker gezet werden gedurende de voorbije weken. Eén voor één vrouwen om trots op te zijn.

In de rubriek werden enkele impressionante, internationale vrouwen in de spotlights gezet. Iedereen kent haar als de vorige First Lady van de Verenigde Staten: Michelle Obama werd in de kijker gezet als voorvechtster van gelijke kansen en educatie. Ze maakte gebruik van haar status als First Lady om maatschappelijke problemen aan te kaarten. Haar grootste focus ligt op het versoepelen van de toegang tot educatie voor jonge meisjes. Een tweede internationaal erkende vrouw is Nisreen El-Hashemite. Ze heeft een master in geneeskunde, een doctoraatstitel in menselijke genetica, is actief in gros van organisaties én is prinses van Irak. Ze pleitte persoonlijk voor de erkenning van vrouwen in de wetenschap, op die manier werd de Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap ingevoerd.

Net als Nisreen El-Hashemite werden er nog andere vrouwelijke wetenschappers in de spotlights gezet als hulde voor de internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap (11 februari). Naar aanleiding van wereldkankerdag op 4 maart werd Sophie Lucas in de spotlights gezet. Ze is onderzoekster en verdiept zich in kankerimmunologie aan het de Duve instituut en is eveneens professor aan de UCL. Ze doet onderzoek om nieuwe vormen van kankertherapie te ontwikkelen. We namen evenals een interview af met Angélique Léonard, professor bij het departement Chemical Engineering aan de Universiteit van Luik en voorzitster van de ondernemingsraad ‘Femmes et Sciences’. Hiernaast zet ze zich ook in voor gendergelijkheid en de empowerment van meisjes en vrouwen in de toegepaste wetenschappen. Ook eerden we Els Van Hoof: een Belgisch politica die zich bekommert om de vrouwelijke gezondheid. Ze vecht voor verscheidene thema’s waaronder genitale verminking. Daarom werd ze onze vrouw in de kijker voor de internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking op 6 februari.

Natuurlijk werden ook Belgische vrouwen gevierd. Anuna De Wever kreeg enorm veel media-aandacht voor haar initiatief van de klimaatmars. Ze riep Belgische scholieren op om elke donderdag te spijbelen voor het klimaat. Elke week spijbelen duizenden jongeren in de naam van het klimaat om de urgentie duidelijk te maken. Ook Hafsa El-Bazioui kreeg een plaatsje in onze rubriek. Haar monsterscore tijdens de verkiezingen in Gent zette haar in de spotlights. Naast haar politieke carrière is ze vrijwilliger bij de inburgeringsdienst, zit ze bij de vrouwenraad en houdt ze zich met nog tal van andere activiteiten bezig. Een echte duizendpoot, die niet mocht ontbreken in onze lijst. Naar aanleiding van Zero Discrimination Day op 1 maart spraken we over Dalilla Hermans, een Belgisch opiniemaakster en schrijfster bij Charlie magazine. Dalilla maakte naam voor zichzelf met haar open brief over racisme. Ze bracht al twee boeken uit waaronder een kinderboek. Ze wil racisme tegengaan en zwarte meisjes een hart onder de riem steken. Tot slot riepen we op om mee te helpen aan de vervrouwelijking van Wikipedia. Eén van de meest bezochte sites ter wereld lijdt onder de onderrepresentatie voor vrouwen. Samen streven voor meer inhoud door, over en voor vrouwen.

Fedactio schijnt haar licht op de onderrepresentatie van vrouwen. In een samenleving gemaakt door mannen, voor mannen, is het essentieel om concrete acties te creëren gericht op het promoten van vervrouwelijking. Het ultieme doel is een samenleving bekomen die gelijk is en representatief voor elk individu.
Share it:

Blog

discriminatie

Featured

feminisme

GAMS

gender

genitale verminking

Humanitaire Hulp

Jeugd

Onderwijs

ongelijkheid

Sociale cohesie

STEM

Sterke Vrouwen in de kijker

Vrouw en Maatschappij

Post A Comment: