Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Iftar van Fedactio Limburg en Platform B verbindt de provincie

Share it:

Vertegenwoordigers uit verschillende lagen van de Limburgse samenleving, waaronder minister Lydia Peeters, verschillende volksvertegenwoordigers, Limburgse ondernemers, het middenveld, het Limburgs onderwijs, de medische wereld,… kwamen op dinsdag 19 maart samen tijdens de iftar van Fedactio Limburg en Platform B. De aanwezigen genoten niet enkel van een heerlijk diner maar kregen ook twee prachtige optredens en twee inspirerende speeches voorgeschoteld.

Na de verwelkoming kreeg eerst Bahattin Kocak, voorzitter van Platform B, het woord. In zijn speech bedankte hij eerst de aanwezigen voor hun deelname om nadien de focus te leggen op samenwerking, tolerantie, het belang van het opkomen voor de democratie en het verder groeien door elkaar beter te leren kennen en begrijpen. Verder sprak Bahattin Kocak over het idee van samenhorigheid dat schuilt achter de ramadan. “De essentie van iftar en ramadan is samenhorigheid. Het is het gevoel dat we niet alleen zijn, dat we elkaar steunen, dat we elkaar respecteren, dat we elkaar waarderen. Het is het gevoel dat we deel uitmaken van een groter geheel, dat we een gemeenschappelijk doel hebben, dat we een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid hebben. “Het is het gevoel dat we een familie zijn, een familie van de mensheid”. Hij eindigde met de woorden “samen zijn we sterker, samen zijn we beter, samen zijn we mooier.”

Nadien kreeg Ben Lambrechts, algemeen directeur van hogeschool PXL het woord. Tijdens zijn toespraak focuste hij vooral op hoe de PXL via een inclusieve werking een meerwaarde biedt aan Limburg. Hij sprak over de PXL-visie die samengevat werd als de X-factor, een duurzame werkwijze met een focus op (em)passie, ondernemen & innovatie, internationaal samenwerken & netwerken en multidisciplinariteit. Samen met de heer Lambrechts sprak ook PXL-alumni, en nu medewerker van de hogeschool, Waïl Kadi. Waïl sprak over zijn traject en hoe hij door zijn inzet, geduld en begeleiding zijn diploma behaalde en transformeerde van student naar medewerker van de PXL.

Na de speeches volgde de ezan, de oproep tot het gebed maar tevens ook de oproep voor het iftardiner, om nadien te genieten van lekkere Turkse tafelgerechten en een heerlijk diner.

In het tweede gedeelte van de avond genoten de aanwezigen van twee optredens. In het eerste gaf zandkunstenaar Immanuel Boie een prachtig optreden waarin hij via tekeningen gemaakt in zand een boodschap van vrede en samenleven overbracht. Ook stond hij kort stil bij de zestigste verjaardag van de eerste migratie van Turkse en Marokkaanse gastarbeiders naar Limburg en het mijnverleden van de provincie. De tweede act van de avond was het optreden van stand-upcomedian en cabaretier Jan Jaap van der Wal. Hij benadrukte dat hij voor de eerste keer deelnam aan een iftar om nadien via zijn humor een boodschap van samenleven over te brengen. Verder speelde hij een stuk uit zijn nieuwe show over de komende verkiezingen en, liet hij de zaal lachen met zijn eigen kijk op de Vlaamse samenleving, die hij bekeek vanuit zijn perspectief van Nederlander die nog niet zo lang in Vlaanderen woont.

Na de optredens kregen verschillende aanwezigen de kans om hun gedachten en gevoelens over de avond te delen. Onder andere burgemeester van Leopoldsburg en kandidaat voor de Europese verkiezingen voor de cd&v Wouter Beke, schepen in Stad Hasselt Laurence Libert, schepen in Stad Beringen Jessie de Weyer, schepen in Houthalen-Helchteren Myriam Bellio, directeur van Avansa Limburg Greet Poelmans, regisseur Stijn Coninx en advocaat Jos Raets deelden hun gevoelens. De sprekers stonden stil rond verschillende thema’s zoals de komende algemene- en lokale verkiezingen, het belang van cultuur en rond de gastvrijheid en verrijking die ze opdeden tijdens de avond zelf.

Verder op de avond genoten de aanwezigen van leuke gesprekken en een heerlijk dessert.



Share it:
Next
This is the most recent post.
Previous
Oudere post

Fedactio Activiteiten

fedactio limburg

fedactio vlaanderen

Iftar

Iftarmee

Limburg

Sociale cohesie

Post A Comment: