Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Sterke Vrouwen in de kijker: vervrouwelijk Wikipedia

Sterke Vrouwen in de kijker, feminisme, gender, ongelijkheid, Wikipedia, Vrouw en Maatschappij, Blog,
Share it:

Vandaag zetten we niet één, maar alle vrouwen in de kijker. Meer bepaald vrouwen die heel wat verwezenlijkt hebben, maar helaas tussen de plooien van het internet vallen en onterecht geen eigen Wikipedia-pagina hebben.
We horen jullie al denken; wat maakt een Wikipedia-pagina nu uit? Als je weet dat Wikipedia de vijfde meest bezochte site ter wereld is, kan je het belang ervan niet ontkennen. We bezoeken massaal  Wikipedia om ons geheugen kort op te frissen of om er eindeloos in te verdwalen. Toch blijkt dat meer dan 80% van de Engelstalige biografieën die op de online encyclopedie verschijnt over mannen gaat. Hoogtijd dus om vrouwen hun verdiende plek op Wikipedia te geven.  

Om het onderrepresentatie van vrouwen recht te trekken, organiseerde Manon Brulard op 29 januari samen met verschillende verenigingen het event ‘Hack the gender gap’. Het doel? Pagina’s over vrouwen creëren en zo bijdragen tot hun erkenning voor het grote publiek. Zo zetten Brulard en haar collega’s een eerste stap om het genderevenwicht op Wikipedia te herstellen. Dat is nodig, want het probleem is meervoudig. Er bestaan minder pagina’s over vrouwen en bovendien ligt het aandeel van vrouwen dat bijdraagt aan Wikipedia veel lager. Zo is ongeveer 16% van die groep bijdragers vrouw, en zijn ze samen verantwoordelijk voor nog geen 10% van alle bewerkingen op Wikipedia.

Er is dus een duidelijke gender bias aanwezig op Wikipedia. Het overgrote merendeel van de vrijwilligers die artikels aanmaken of aanpassen zijn mannen. Daaruit volgt dat er minder artikels over vrouwen verschijnen. Bovendien zijn de artikels die mannen schrijven anders van aard aangezien ze belang hechten aan andere onderwerpen dan vrouwen. Het mannelijk overgewicht brengt dus veel consequenties met zicht mee, en daar dient verandering in te komen. ‘Hack the gender gap’ staat trouwens niet alleen in haar missie. Op meerdere plaatsen worden edit-a-thons zoals die van Brulard georganiseerd. Edit-a-thons zijn evenementen waar deelnemers samen Wikipedia-pagina’s creërt en waar de focus op een bepaald onderwerp ligt. Veel edit-a-thons worden georganiseerd in het kader van het gender- of ‘raciale’ onevenwicht. Via edit-a-thons probeert men ook andere groepen aan te zetten om bijdrages te leveren aan Wikipedia. Neem nu het project ‘Women in Red’, waar vrouwen opgelijst worden die (nog) geen eigen pagina hebben. De term ‘red’ verwijst naar de kleur rood die Wikipedia gebruikt wanneer de pagina onbestaande is. Weblinks die blauw gemarkeerd zijn, verwijzen wel door naar een pagina. Het doel is dus om zoveel mogelijk vrouwen ‘blauw’ te schrijven. Verandering komt, pagina per pagina.


Zelf je steentje bijdragen? Het kan! Schrijf via deze link vrouwen naar de top: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Gendergap 


Share it:

Blog

feminisme

gender

ongelijkheid

Sterke Vrouwen in de kijker

Vrouw en Maatschappij

Wikipedia

Post A Comment: