Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Sterke Vrouwen in de kijker: Nisreen El Hashemite

Nisreen El-Hashemite, Fedactio
Share it:
Voor de rubriek "Vrouwen in de kijker" huldigen we Prof. Dr. Nisreen El-Hashemite voor haar leidende rol in de empowerment van meisjes en vrouwen.

"We need to encourage girls and young women to pursue science and stay in science careers", klinkt het levensmotto van Dr. El-Hashemite. Haar levensloop tart alle verbeelding. Dr. El-Hashemite werd geboren als prinses in de koninklijke familie in Irak, maar ze nam afstand van haar titel om geneeskunde te studeren. In tegenstelling tot haar broers, kreeg ze af te rekenen met tegenwerking vanuit de universiteiten vanwege haar titel als prinses.  Als vrouwelijk lid van de koninklijke familie is het namelijk niet conventioneel geneeskunde te studeren.  Desondanks behaalde Dr. El-Hashemite een master in de geneeskunde en heeft ze een doctoraatstitel in menselijke genetica op haar naam staan.  Naast haar voorliefde voor wetenschappen experimenteert ze graag met koffiedik en verkoopt haar “Wonders of Coffee” schilderijen ten voordele van het El-Sharifa Fatima El-Hashemite Trust Fund for Children and Motherhood. Nu werkt Dr. El-Hashemite als executive director van het Royal Academy of Science International Trust (RASIT), een organisatie die zich inzet voor onderwijs, wetenschap, economie en duurzame ontwikkeling. RASIT richt zich specifiek tot meisjes en jonge vrouwen en geeft hen de kans om hun toekomst uit te tekenen.

Dr. El-Hashemite zet zich reeds jarenlang in voor de empowerment van meisjes en vrouwen. Zo wees ze tijdens The Inaugural World Women’s Health and Development Forum op 12 februari 2015 op de noodzaak om discriminatie tegen vrouwen onder de aandacht te brengen. Haar wens werd ingewilligd en 12 februari werd uitgeroepen als de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap; een dag in het teken van gelijke kansen voor vrouwen in exacte wetenschappen.

UNESCO rapporteerde dat slechts 30% van het totaal aantal onderzoekers vrouw zijn. Bovendien ligt hun inkomen lager dan die van hun mannelijke collega’s. De onderrepresentatie resulteert uit stereotypes en vooroordelen waardoor vrouwen van kleins af aan ontmoedigd worden om exacte wetenschappen te studeren. De erkenning van de Internationale Dag voor Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap is een stap in de juiste richting. Dr. El-Hashemite steekt meisjes en vrouwen een hart onder de riem en moedigt hen aan om hun eigen pad te volgen en te vechten voor gelijke rechten op de werkvloer.

Analoog wil Fedactio gelijke kansen voor meisjes en vrouwen promoten. Fedactio organiseert jaarlijks stimulerende olympiades voor kinderen en jongeren om hen te enthousiasmeren hun talenten te ontwikkelen. Daarnaast is ons platform Vrouw en Maatschappij druk in de weer om ambities van      jonge vrouwen te ondersteunen.

Share it:

Blog

feminisme

gender

ongelijkheid

Sterke Vrouwen in de kijker

Wetenschap

Post A Comment: