Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Finale en Prijsuitreiking 5de editie SOWO

Share it:
Op zaterdag 9 mei zullen 30 projecten strijden om de titel in de 5de editie van de Sociale Wetenschappen Olympiade (SOWO). Voor de tweede keer neemt de olympiade plaats in de lokalen van het Ministerie van Onderwijs. Tijdens de officiële prijsuitreiking zullen ook Minister van Onderwijs, Hilde Crevits en Voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans aanwezig zijn.
Sociale Wetenschappen Olympiade
SOWO is een wedstrijd gericht op leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. Van de leerlingen wordt verwacht dat ze een onderzoek doen naar een onderwerp dat de maatschappij aanbelangt in de categorieën Economie, Gezondheid, Onderwijs, Burgerzin & Sociale Cohesie, Media & Varia. SOWO stimuleert de leerlingen om na te denken over maatschappelijke kwesties en uitdagingen en moedigt ze aan mogelijke oplossingen te formuleren.

30 finalisten
Er zijn ruim 400 projecten ingediend door leerlingen uit heel Vlaanderen van de 3de graad secundair onderwijs. In de eerste ronde hebben de jury’s de ingediende papers beoordeeld, waarvan de 5 deelnemers met de hoogst behaalde punten per categorie doorgaan als finalist naar de finaleronde. Op het Ministerie van Onderwijs zullen tijdens de finale de 30 finalisten hun onderzoek voorstellen aan de juryleden, per categorie wordt een winn aar gekozen en uiteindelijk zal er 1 winnaar de titel van SOWO-laureaat krijgen.

Jury
Tijdens de nationale finale kiest een onafhankelijke en vakkundige jury de winnaars uit de 30 finalisten. De jurycomité bestaat uit Johan Ackaert,  Johan Leman, Ides Nicaise, Bart Van de Putte, Mieke Van Haegendoren, Josse Van Steenberge, Helga De Valk, Dimitri Mortelmans, Patrick Deboosere, Marc De Vos, Orhan Agirdag, Dave Sinardet, Carl Devos, Dimokritos Kavadias, Eva Brems, Anton Derks, Francis Loyens, Fouad Gandoul, Els Ampe, Lies Jans, Fatma Pehlivan, Elke Roex, Mieke Vogels, Marleen Vanderpoorten, Annelien De Greef, Siegfried Bracke, Gie Goris, Jan Verheyen, Karel Vinck, Cathy Berx, Guy Tegenbos en Liesbeth Van Impe.

Prijzen
Binnen elke categorie zullen er 5 prijzen uitgereikt worden. Het bedrag van de prijzen zijn 50€ voor alle geselecteerde projecten voor de finale en 200€ voor de categoriewinnaars. Uit de 5 categoriewinnaars zal vervolgens een laureaat verkozen worden. De grote winnaar van SOWO zal beloond worden met een sociale stage naar een ontwikkelingsland.

Sociale stage
De Vlaamse Olympiade Vereniging (VOV), organisator van het evenement, wil door middel van de sociale stage het belang van sociale waarden onderstrepen. Bovendien wil zij de sociale verantwoordelijkheidsgevoel bij jongeren en de deelname aan vrijwilligerswerk stimuleren. De laureaten van de voorgaande jaren hebben hun sociale stages gedaan in Kirgizië, Kaapstad (Zuid-Afrika) en Gaziantep (Turkije).

Over VOV
De Vlaamse Olympiade Vereniging is opgestart met als vertrekpunt dat “elk kind talentvol is”. Alleen krijgt niet elk kind de mogelijkheid en de kans om zijn of haar talenten te ontdekken. VOV heeft als belangrijkste doelstelling om via verschillende initiatieven de verborgen talenten van onze jongeren te vinden. Zo krijgen jongeren de kans om op een speelse en competitieve manier zichzelf te ontdekken.  VOV is een lidvereniging van Fedactio.

Voor meer informatie www.vlaamseolympiades.be en www.sowo.be

Share it:

ACTIVITEITEN

Ledenactiviteiten

Onderwijs

Sociale cohesie

Sociale Wetenschappenolympiades

SOWO

Vlaamse Olympiade Vereniging

Post A Comment: