Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Lezing: 'Kinderen en Veilig Internet'

Share it:

De Belgisch Turkse oudervereniging (Tovap) gevestigd in Brussel organiseerde een seminarie over het veilig gebruik van internet op 12 december 2013.
De lezing georganiseerd in samenwerking met Child Focus werd voorgedragen door Astrid Pouppez. De expert begon haar toespraak met enkele statistieken over internetgebruik. Volgens een onderzoek gebruiken 25.000 kinderen over 25 Europese landen het internet. Kinderen gaan online om huiswerk te maken, spellen te spelen, media te delen, mails te verzenden, video’s te bekijken, muziek te beluisteren en meer. 80% van de jonge gebruikers zegt graag tijd door te brengen op het internet. In tegenstelling tot de ouders, die minder vaak gebruik maken van het internet.

Geen of weinig kennis over internet kan voor bezorgdheid zorgen bij de ouders, aangezien er een informatiekloof is tussen mensen van verschillende generaties. Pouppez verklaarde daarom enkele basistermen over het  internet. ‘Surfen’ betekent het snelzoeken  naar specifieke dingen. De gebruiker springt hierbij van de ene pagina naar de andere. Het risico dat surfen inhoudt is het tegenkomen van listige advertenties en foute informatie. Bovendien moeten ouders erop toezien dat kinderen geen toegang hebben tot gewelddadige, angstaanjagende of meerderjarige inhoud bevattende websites.

Informatie dat gebruikt zal worden in een huistaak moet afkomstig zijn van ten minste twee verschillende websites en moet ook vergeleken worden met een geschreven bron. De beste manier om informatie op te zoeken is via een zoekmotor (zoals Google). Het is noodzakelijk dat ouders hun kinderen zoekmethoden aanleren, opdat ze het niet enkel zouden aanzien als een kopieer-plak oefening. De filterfunctie van de browser kan ervoor zorgen dat ongewenste sites en beelden worden geblokkeerd.

Pouppez legde uit dat men best aan het kind uitlegt dat niet alle websites gepast zijn voor kinderen. Bovendien moeten ouders regelmatig aan hun kinderen vragen welke websites zij bezoeken. Spellen moeten gecontroleerd worden op de leeftijdsgrens. Een laatste opmerking die de expert maakte, is dat het teveel gebruik van internet kan leiden tot ee n verslaving. Klinieken die dergelijke verslavingen behandelen, kan men terugvinden op www.cliniquedujeu.be. De meest belangrijke maatregel is het opstellen van familieregels voor het gebruik van het internet.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Leden Activiteiten

Onderwijs

Platforms

Regio

Post A Comment: