Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Seminarie: ‘Hoe kunnen we energie besparen?'

Share it:
Deze week organiseerde Golden Rose haar derde en laatste lezing i.s.m. ‘La ligue des familles' getiteld ‘Hoe kunnen we energie besparen?'. De uiteenzetting werd gegeven door de heer Jonas Moerman van de vereniging Ecoconso. Moerman gaf gedurende de uiteenzetting verschillende tips aan de deelnemers over hoe men eenvoudig kan besparen op energie.
De informatiesessie begon met een vraag van Jonas Moerman die hij aan het publiek stelde: ‘Welke apparatuur verbruikt meer energie: ‘verwarming die enkel gebruikt wordt tijdens de winterperiode of de elektrische apparaten die we elke dag gebruiken?’ Het antwoord van de deelnemers was: ‘de elektrische apparaten’. Echter, Moerman  informeerde dat een verwarming die enkel gedurende de winterperiode gebruikt wordt, meer elektriciteit verbruikt dan al de elektrische apparaten die het hele jaar door aangesloten zijn in het huis.

Verwarming neemt ongeveer 70% van ons jaarlijks energieverbruik in. De specialist raadde aan om de verwarming tussen de temperaturen 18°-20° te houden om zo te kunnen besparen op de energiefactuur. 20 graden is volgens Moerman een zeer comfortabele binnentemperatuur. Een reflecterend radiatorfolie achter de radiotoren plaatsen zorgt er eveneens  voor dat de warmte niet verloren gaat  in de muur en  kaatst een groot deel van de warmte terug zodat het binnen blijft.

Voor het slapen gaan kan men de kamertemperatuur brengen tot 16°. Helemaal uitschakelen zorgt ervoor dat de kamer sterk afkoelt en het opnieuw verwarmen kost dan meer energie. Naast de verwarming, kan men ook gemakkelijk besparen op energie door de strekker van elektrische apparaten uit te trekken.

Door de droogkast minder te gebruiken, door over te schakelen  van een computer naar een laptop, door een tv met led-scherm te kopen, door een douche te nemen in plaats van te baden, door maximum 1 keer per week te strijken kan men honderden euro’s besparen.  Een stopcontact met schakelaar gebruiken, zorgt ervoor dat men in enkele seconden al de aangesloten elektrische apparaten kan uitschakelen. Al deze maatregelen zorgen voor een flinke besparing op de energiefactuur. Men kan eveneens overschakelen op de dag- en nachttarief. Hiervoor moet men wel een apparaat aanschaffen om te kunnen genieten van de lagere energieprijzen.

Tijdens de vraag- en antwoordronde werd Moerman de vraag gesteld welk energiebedrijf het voordeligste is. Jonas Moerman antwoordde dat men de gepaste energieleverancier kan kiezen op de website www.mesfournisseurs.be . Men moet enkele gegevens invullen en het systeem selecteert het bedrijf die het best past bij de klant. Een andere vraag ging over het verschil tussen gas en elektriciteit in prijs. Moerman toonde aan de hand van een grafiek dat gas qua prijs goedkoper is dan elektriciteit.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Leden Activiteiten

Platforms

Regio

Vrouw en Maatschappij

Post A Comment: