Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Beltud op bezoek in (h)Antwerpen

Share it:
Op zaterdag 16 november ging Beltud met een groep van 35 Brusselaars op stap met de ‘sinjoren' in Vlaanderens grootste stad Anwerpen.
De beltud-leden trotseerden zaterdagmorgen de mist en kou en stonden om 11u paraat op de Grote Markt van Antwerpen. Niet om Sinterklaas toe te juichen maar wel om op ontdekking te gaan in het historische centrum van deze Vlaamse metropool. De wandeling begon bij het standbeeld van Silvius Brabo dat de legende uitbeeldt van hoe Antwerpen aan zijn naam komt. Volgens de legende doodde de legendarische Romeinse soldaat Silvius Brabo de reus Druon Antigoon. Deze reus hakte de hand van onwillige tolbetalers af en wierp ze in de Schelde. Brabo doodde echter de reus en hakte eveneens zijn hand af, die hij in de rivier gooide. Antwerpen zou dus van ‘hand werpen’ komen.

Onder leiding van de sympathieke Antwerpenaar Pieter-Paul, of Pierre-Paul voor de Brusselaars, werd een bezoek gebracht aan de Vrijdagmarkt, de Vlaeykensgang, het H. Conscienceplein en de prachtige Carolus Borromeuskerk. De groep kruiste het pad van legendarische Antwerpenaren zoals Rubens, Conscience en Van Ostaijen en was onder de indruk van het erfgoed van de stad.

Na de twee uur durende rondleiding werd het tijd om zich wat te verwarmen en zakte de groep af naar de Fedactio-vestiging in Merksem waar ze konden genieten van een traditionele Turkse lunch. Op het menu: linzensoep, een stoofpotje van groene bonen, een slaatje en rijst. De meeste deelnemers proefden voor het eerst van ‘asure’ of Noah’s pudding, een traditioneel Turks dessert dat rond deze periode van het jaar wordt klaargemaakt en dat verdeeld wordt onder familie, buren en vrienden als teken van vriendschap en vrede. Projectmedewerker van Fedactio Antwerpen, Cüneyt Er, maakte van de gelegenheid gebruik om een woordje uitleg te geven over hun activiteiten. Het etentje werd afgesloten zoals het hoort: met een ‘glaasje’ Turkse thee en een stukje lokum. De groep keerde daarna terug richting het centrum waar ze de mode- en diamantstad op eigen tempo verder konden ontdekken.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Leden Activiteiten

Platforms

Regio

Sociale cohesie

Post A Comment: