Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Overweldigende belangstelling 4e Studiekeuzebeurs

Share it:
Afgelopen weekend heeft het Belgian Student Platform de vierde editie van haar Studiekeuzebeurs achter de rug. Ook dit jaar was de interesse van leerlingen uit heel België overweldigend. De 600 aanwezige leerlingen konden 20 Nederlandstalige en 12 Franstalige instellingen bezoeken.

Afgelopen weekend heeft het Belgian Student Platform de vierde editie van haar Studiekeuzebeurs achter de rug. Ook dit jaar was de interesse van leerlingen uit heel België overweldigend. De 600 aanwezige leerlingen konden 20 Nederlandstalige en 12 Franstalige instellingen bezoeken. De Studiekeuzebeurs is een van de grootste activiteiten die BS. Platform jaarlijks organiseert i.s.m. haar lokale vertegenwoordigers. De instroom naar het hoger onderwijs bevorderen, is een van de kerndoelstellingen van het Platform. Daarom wordt getracht toekomstige studenten op voldoende wijze te informeren over de verschillende opleidingen om zo ook het succes te maximaliseren. De juiste studiekeuze is immers de eerste stap naar succes.

De universiteiten en hogescholen werden allemaal vertegenwoordigd door studenten. Dit is het wezenskenmerk van deze beurs. Dit heeft als voordeel dat toekomstige studenten beter geholpen kunnen worden omdat de studenten die als vertegenwoordiger optreden zelf twee of drie jaar geleden met dezelfde problemen werden geconfronteerd.

Naast het standenbezoek vielen de diverse workshops ook in de smaak bij de leerlingen. Deze workshops waren uiteenlopend van aard: studentenvoorzieningen, startcompetenties en proeflessen. Nieuwe studenten zijn meestal niet op de hoogte van de verschillende diensten waar ze bij problemen terecht kunnen. Deze problemen kunnen van financiële aard zijn tot psychologische problemen. Tijdens deze workshop zijn deze verschillende diensten aan bod gekomen om toekomstige studenten reeds voor de aanvang van het academiejaar op de hoogt te brengen.

Een andere workshop ging over startcompetenties. Het studiekeuzeproces is een ingewikkeld en moeilijk proces. Om deze keuze te vergemakkelijken, hebben we geopteerd voor deze workshop. Hier kwamen enkele punten ter sprake die in acht dienen genomen te worden bij het maken van de studiekeuze. Een derde workshop ging over lessen op de universiteit. Die verschillen op vele vlakken van de lessen in het secundair. Om eerste kennismaking te realiseren kwam dhr. Toon Vanheukelom van de Faculteit Economie en bedrijfswetenschappen een proefles geven. Leerlingen zagen hoe snel de lessen gaan, hoe moeilijker het taalgebruik is en hoeveel leerstof aan bod kan komen tijdens een les.

Om de dag goed af te sluiten was er een leuke slotshow voorzien. Pianist Halil Furkan Bektas warmde de aanwezige studenten op met een vleugje muziek. Belgian Student Platform stelde eerst haar eigen voor en daarna volgde nog wat muziek maar nu met gezang van Magalie Lumumba. De toeschouwers waren volledig in de sfeer toen de speech begon van Paul van Cauwenberge voorzitter Vlaamse Interuniversitaire raad en tevens rector UGent. Hij steunde de activiteiten die door het Platform werden georganiseerd en vond de studiekeuzebeurs een goed initiatief om toekomstige studenten op weg te helpen met hun verdere studiecarrière. Hij gaf ook aan dat het belangrijk is om interactie te hebben met 'rolmodellen', de studenten die aan de standen stonden. Zij hebben die problemen een paar jaar terug meegemaakt, zij hebben nieuwe methodes om lessen aan te pakken en zij zijn degene die zijn opgegroeid met de nieuwe technologische snufjes. Dus zij weten voor wat die snufjes dienen en hoe je ze op een productieve manier kunt gebruiken.

Na Paul van Cauwenberge was het de beurt aan onze Minister Pascal Smet om een zegje te doen over de studiekeuzebeurs. De Minister beschreef het Platform in drie woorden: Innovatief, Enthousiast en Goed georganiseerd. Hij deelde ook mee dat het een goed initiatief was om leerlingen uit de tweede graad uit te nodige. De slotshow eindigde met het liedje 'as long as you love me' van Justin Bieber die door Magalie werd gezongen en door Furkan werd bespeeld.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Leden Activiteiten

Onderwijs

Uitgelichte activiteiten

Post A Comment: