Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Oud-premier Guy Verhofstadt: 'Fedactio is het voorbeeld van eendiepgaande samenwerking in het teken van de multiculturele samenleving'

Share it:
In het kader van het project ‘actief burgerschap' brengt Fedactio politici, vertegenwoordigers van het middenveld en burgers samen naar aanleiding van de verkiezingen van oktober 2012. Na N-VA-voorzitter Bart De Wever, lijsttrekker Groen! in Antwerpen Meyrem Almaci, sp.a-voorzitter Bruno Tobback was het gisteren de beurt aan oud-premier en fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa in het Europees Parlement  Guy Verhofstadt en lijsttrekker Open Vld in Gent Mathias De Clercq. 


Gisterenavond omstreeks 20u verzamelden meer dan honderd ondernemers en vertegenwoordigers van het middenveld zich in de conferentieruimte van het NH-hotel in het historische centrum van Gent om kennis te maken met oud-premier Guy Verhofstadt en lijsttrekker Open Vld in Gent Mathias De Clercq. Na de verwelkoming door het bestuur van Fedactio kregen de politici tijdens een korte kennismakingsronde meer informatie over Fedactio, haar werking, doelstellingen en lidverenigingen. Vervolgens werd overgegaan tot het tweede deel van de avond en mochten Mathias De Clercq en Guy Verhofstadt het publiek in de zaal toespreken.

De secretaris generaal van Fedactio Ahmet Ulusoy benadrukte in zijn toespraak het belang en het nut om te blijven investeren in projecten die sociale cohesie, samenhorigheid en wederzijds respect bevorderen, ondanks het feit dat soms de uiterste einden in een maatschappij weliswaar onterecht een dominerende rol krijgen toegeëigend en mede hierdoor de beeldvorming beïnvloeden.

Eerste schepen van Stad Gent Mathias De Clercq had het in zijn toespraak over de kwaliteiten van de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. De bevolking van Gent groeide afgelopen jaar met 15% tot 245 000 inwoners, Gentse ondernemers betalen de laagste belastingen in vergelijking met ondernemers uit andere Vlaamse grootsteden, 85% van de ondernemers zijn tevreden dat ze in Gent een zaak hebben opgebouwd, de Gentse haven biedt werkgelegenheid aan 70.000 mensen… De Clercq gaat dikwijls op pad in Gent en legt zijn oor te luisteren bij de Gentse ondernemers. Samen met de Gentenaren wil hij de stad nog ambitieuzer en aantrekkelijker maken.

Na zijn toespraak nodigde De Clercq partijgenoot Verhofstadt uit om het woord over te nemen. Na een bedanking voor de uitnodiging aan het adres van Fedactio, deelde Verhofstadt als fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa zijn visie mee over de uitdagingen in Europa: “In Europa zijn er 3 grote crisissen gaande. De economische crisis waarmee televisie en kranten ons om de oren slaan. De demografische crisis: de Europese bevolking is aan het aftakelen in vergelijking met de andere continenten in de wereld. Daarnaast is er ook een morele crisis die zich resulteert in de onbekwaamheid om de multiculturele samenleving – die overigens een feit is - te aanvaarden. Meerdere politici in Europa uitten reeds dat de multiculturele samenleving mislukt is, maar volgens mij kan een samenleving niet falen , politici kunnen falen. Meer dan 60% van de wereldbevolking woont in multiculturele grootsteden. De multiculturele samenleving is een feit.”

Verhofstadt had het ook over de verdieping en uitbreiding van de Europese Unie die hij noodzakelijk acht. “Naast verdieping heeft de Europese Unie ook nood aan uitbreiding, die twee kunnen volgens mij hand in hand gaan. Ik ben een voorstander van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Niet enkel vanwege het hoge BBP – dat hoger ligt dan de laatst toegetreden landen zoals Roemenië en Bulgarije– maar ook omwille van meer principiële redenen. De onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie moeten zo snel mogelijk opnieuw aangevat worden.”, aldus Verhofstadt.

Ten slotte had de oud-premier en zelf Gentenaar het over het actieve karakter van zijn stad. Hij eindigde zijn toespraak met de woorden: “Ik ben blij dat Fedactio beslist heeft om ook in Gent activiteiten uit te bouwen. Fedactio is een goed voorbeeld van – ik gebruik het woord niet graag – integratie, meer nog Fedactio is het voorbeeld van een diepgaande samenwerking in het teken van de multiculturele samenleving.”
Share it:

ACTIVITEITEN

Fedactio Activiteiten

Oost-Vlaanderen

Sociale cohesie

Uitgelichte activiteiten

Post A Comment: