Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Burgemeester van Gent: ‘De inwoners van Turkse afkomst zijn goedgeïntegreerd in Gent.'

Share it:
Burgemeester van Gent Daniël Termont bezocht Istanbul in het kader van een project van Fedactio om de samenwerkingsmogelijkheden tussen stadsbesturen te bevorderen en knowhow uit te wisselen. Vicevoorzitter van Fedactio Ibrahim Ünver, regiodirecteur Gent Ismigüzel Okur, bestuurslid van Fedactio Hüseyin Kekeç, bestuurslid van Betiad-Gent Haci Kali, Gentse schepen Resul Tapmaz en gemeenteraadslid Ilknur Cengiz vergezelden Termont naar Istanbul. 


Bovenaan het programma stond een ontmoeting met Ahmet Selamet, schepen van Istanbul. Tijdens een hartelijke bijeenkomst zei Selamet dat België het land is dat Turkije het hardst gesteund heeft bij de toetredingsonderhandelingen tot de Europese Unie. Hij zei dat België ook de kwaliteiten en waarde van de inwoners van Turkse origine waardeert. “Wij zijn de Belgen hiervoor dankbaar.”, zei hij. De burgemeester van Gent gaf meer informatie over de Gentse Turken. Hij verklaarde dat de Turken in de jaren ’60 naar Gent kwamen en dat er op dit ogenblik meer dan 20 000 Gentenaars van Turkse afkomst wonen. De inwoners van Turkse origine zijn goed geïntegreerd in onze stad. Daarom beschouwen we ze voortaan niet als Turken maar als echte Gentenaars. Termont die lid is van de raad van bestuur van Eurocities gaf ook advies in verband met de toetreding tot de Europese Unie. “Wij voeren studies om de toetreding van Turkije tot de EU te bevorderen. De deelname van Istanbul aan het Europese stedenforum kan een positief effect hebben op het EU-lidmaatschap. Termont is ervan overtuigd dat de toekomst van Europa gevormd wordt door de stadsbesturen en de steden en voegde eraan toe dat Istanbul zijn eigen rijkdom en potentieel aan de andere Europese grootsteden moet tonen.

Daarna vond ook een ontmoeting plaats met de burgemeester van Beyoglu Ahmet Misbah Demircan. Burgemeester Termont verklaarde dat hij onder de indruk was van de politieke maatregelen die in Beyoglu op sociaal vlak worden genomen. Hij zei ook dat er gelijkenissen zijn tussen Beyoglu en Gent: “ We hebben evenveel inwoners en dezelfde sociale problemen. Een samenwerking tussen twee stadsbesturen is mogelijk. Volgens mij moeten we zo snel mogelijk een nauwe samenwerking aangaan over sociale onderwerpen”. “De inwoners van Beyoglu met een laag inkomen kunnen in speciale winkels tegen goedkope prijzen landbouw- en textielproducten kopen door middel van een sociale kaart. In Gent kunnen we een gelijkaardig project opstarten.”, lichtte Termont toe. Ook op cultureel vlak is samenwerking mogelijk, aldus Termont. “In het jaar 2013-2014 gaat het project ‘Istanbul Expres’ van start om het 50ste jaar van de Turkse migratie naar België te herdenken. Wij willen in het kader van dit project samenwerken met de stadsbesturen van Beyoglu en van Istanbul.

Voor de delegatie naar België afreisde, bezocht ze nog de historische trekpleisters van Istanbul zoals het Topkapipaleis, de Basilica Cisterne, de Ayasofya Moskee en de Sultan Ahmet Moskee. De delegatie had ook het geluk samen te kunnen komen met de delegatie van Vlaams viceminister Ingrid Lieten die op hetzelfde ogenblik een bezoek bracht aan Istanbul.
Share it:

ACTIVITEITEN

Fedactio Activiteiten

Oost-Vlaanderen

Post A Comment: