Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Eerste middelbare school in Haren : de inschrijvingen gaan van start

Share it:
Slechts 2 scholen kregen van de regering van de Federatie Wallonië-Brussel de toelating om een middelbare school op te richten en Ecole des Etoiles, medestichter van Fedactio, is daar één van. De school ging reeds in 2005 van start met een kleuterschool en een lagere school. Vandaag lopen de inschrijvingen voor de middelbare school ook binnen.

Afgelopen donderdag heeft de regering van de Federatie Wallonië-Brussel de toelating gegeven voor het oprichten van 2 scholen die werden geadviseerd door de Algemene Raad voor Overleg voor het secundair onderwijs. Deze scholen zijn Ecole des Etoiles en het Atheneum Marguerite Yourcenar.
De oprichting van de 2 onderwijsinstellingen gebeurt in het kader van het decreet van 19 juli 2011. Dit decreet past diverse bepalingen met betrekking tot het secundair onderwijs aan en vergemakkelijkt de oprichting van onderwijsinstellingen. Daarnaast voorziet het decreet dat de regering elke 3 jaar, en dit voor het eerst in 2011, een studie uitvoert per zone inzake de demografie en de te verwachten nood aan plaatsen op school per graad en per jaar.

Het Directoraat-generaal van het Verplicht Onderwijs, dat daarvoor bevoegd is, heeft reeds zijn eerste analyse voorgelegd aan de regering. De analyse is gebaseerd op de vooruitzichten voor de bevolking 2007-2060, het document ‘telling’ van 15 januari 2010, het rapport van de werkgroep ‘Onderwijsaanbod in de regio Brussel Hoofdstedelijk Gebied’ en eveneens de cijfers met betrekking op inschrijvingen in het eerste jaar voor het schooljaar 2011-2012.

Verschillende inrichtende machten en verenigingen hebben zich reeds aangemeld bij het Directoraat-generaal van het Verplicht Onderwijs (DGEO) en de Algemene Raad voor Overleg voor het algemeen secundair onderwijs om hun wil tot de oprichting van een middelbare school tot uiting te brengen. De Algemene Raad voor Overleg voor het algemeen secundair onderwijs heeft daarop een positief advies uitgesproken voor twee projecten die van start kunnen gaan vanaf september 2012: Ecole des Etoiles in Haren en het Atheneum Marguerite Yourcenar.

Ecole des Etoiles, medeoprichter van onze federatie, heeft vandaag zijn inschrijvingsregister geopend voor het schooljaar 2012-2013. De school zal 96 plaatsen aanbieden in het eerste jaar secundair onderwijs. Op lange termijn zal de school een capaciteit aanbieden van 700 plaatsen in het secundair onderwijs bovenop de 600 plaatsen in de kleuterschool en de lagere school. De school beschikt over een terrein met een totale oppervlakte van 12.500 vierkante meter. Het oude industriegebouw werd vorige zomer gerenoveerd en biedt een moderne en technologische uitrusting die weinig scholen vandaag al kennen.

De voorzitter van de inrichtende macht van Ecole des Etoiles, Abdurrahman Demir zei verheugd te zijn met de beslissing van de regering van de Federatie Wallonië-Brussel: “Het is nieuws waarop wij gewacht hebben. Het is de reden waarom wij dag in dag uit gewerkt hebben om dit gebouw af te krijgen. Zelfs de klaslokalen waarin de eerstejaars les zullen krijgen zijn helemaal klaar voor gebruik. Onze school heeft veel groen ter beschikking en is uitgerust met een cinemazaal voor 70 personen, een multifunctionele evenementenzaal voor 350 personen, een sportzaal binnen en sportterrein buiten, een labo, informaticaruimte en muzieklokaal en beschikt bovendien over de laatste technologische snufjes waarmee slechts weinig scholen vandaag zijn uitgerust. De school is helemaal klaar om de Brusselaars te ontvangen.”

Demir benadrukt dat de oprichting van de middelbare school een duidelijk antwoord geeft op het tekort aan plaatsen waarmee Brussel de komende jaren te kampen zal krijgen: “Wij hebben een sterk tekort aan plaatsen in het noorden van de hoofdstad en onze school is bovendien de eerste secundaire school in Haren. Ze is goed bereikbaar via de ring voor mensen uit de Brusselse randgemeenten en ook via het openbaar vervoer voormensen uit de naburige gemeenten. Wij hebben op zaterdag 5 mei het inschrijvingsregister geopend. Ouders zijn steeds welkom om een bezoek te brengen aan onze school en de faciliteiten die wij aanbieden met eigen ogen te zien. Inschrijvingen voor kleuterklas, lagere en middelbare school gebeuren tijdens de lesuren zolang er plaatsen beschikbaar zijn.”
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Leden Activiteiten

Onderwijs

Post A Comment: