Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

De Kleuren van België veroveren de harten in Flagey

Share it:
Op zaterdag 28 april verwelkomde het prestigieuze Flagey in Brussel de 3de finale van de zang-, poëzie- en talentwedstrijd ‘Kleuren van België'. Tijdens deze finale nemen de jonge deelnemers je op sleeptouw door de kleurrijke wereld van taal en muziek. Ze brengen liedjes, poëzie en speciale talenten in het Frans, Nederlands of Turks: van schlagers, Vlaamse volksdans, Franse chansons tot Turkse popmuziek en de typische halaydans…

De voorzitter van de Vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap (Beltud) Seval Kayman opende de avond met een toespraak waarin ze iedereen oproept om de ander aan te spreken in zijn eigen taal. Het is een eerste stap om die ander beter te leren kennen. Kayman lichtte de meerwaarde van de wedstrijd toe: “De deelnemers hebben vandaag meer dan alleen prijzen gewonnen, ze hebben geleerd om samen te werken met leeftijdsgenoten van een andere culturele achtergrond en ze kregen de kans om hun interculturele vaardigheden en empathie met andere culturen te ontwikkelen.”
Kinderen met verschillende culturele achtergronden en uit verschillende streken van België droegen  tijdens deze wervelende show een lied of gedicht op in een andere taal dan hun moedertaal, hetzij Frans, Nederlands of Turks. De deelnemers brachten een universele boodschap van tolerantie, empathie, dialoog en vriendschap die onder groot enthousiasme werd toegejuicht door de 1000 genodigden waaronder ook de Brusselse ministers Bruno De Lille en Emir Kir en Brusselse volksvertegenwoordigers Fouad Ahidar en Mahinur Ozdemir.

Ook de animatie kon het publiek bekoren. Volksdans uit Geörgië en het Zwarte en Egeïsche Zeegebied en de Vlaamse interpretatie van “Uzun ince bir yoldayim” van Asik Veysel zetten alvast de toon en de vertolking van « Rolling In The Deep » door de 6-jarige Seyma bezorgde de zaal een kippenvelmoment.

In de jury zetelden zangeres en celliste Penelope Turner, violist Karel Coninx,  Ecolo-gemeenteraadslid en muzikant Sarah Turine, Pierre Chemin (directeur en media-adviseur van de vereniging Media Animation), componist  Lütfü Gültekin, voorzitter Music Club Ismail Erdoğdu en Pascal Verschuere, raadgever van Vlaamse minister van cultuur, op vlak van de participatie van etnische minderheden aan culturele en sportieve activiteiten. Zij stonden voor een moeilijke opdracht maar kwamen tot een unaniem besluit. Felix Vermeirsch met zijn cellosolo « Darusselam » werd winnaar in de categorie speciaal talent. De finaliste voor de categorie poëzie was Maide Avci met « Le Corbeau et le Renard » van La Fontaine. Kadila Nzuzi Gloria vertolkte de hit « Rengarenk » van Sertap Erener en won hiermee de eerste prijs in de categorie zang.  De prijzen werden overhandigd door de aanwezige ministers. Ze staken hun bewondering voor de kandidaten niet onder stoelen of banken en spraken ook vol lof over de organisatie.

Met het aanstekelijke liedje « Kom mijn vriend » gezongen in de 3 talen namen de jonge deelnemers ten slotte afscheid van Flagey.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Fedactio Activiteiten

Kleuren van Belgie

Kunst en Cultuur

Leden Activiteiten

Sociale cohesie

Top Projecten

Uitgelichte activiteiten

Post A Comment: