Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

De winnaars van de Vlaamse Sociale Wetenschappen Olympiade zijn bekend

Share it:
1249 leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs in Vlaanderen namen deel aan de tweede editie van de Sociale Wetenschappen Olympiade (SOWO), een initiatief van de Vlaamse Olympiade Vereniging. Het waren Eveline Pylyser (Maerlant Atheneum Blankenberge), Tatjana De Bruyn en Laura Pauwels (Sint-Jozefscollege Aarschot) en de groep van Fatima Karem en Esma Ucan (Lucernacollege Antwerpen) die de eerste prijzen wegkaapten. 

De finale van SOWO ging door op de campus van de Hogeschool-Universiteit Brussel in het hartje van de hoofdstad. Voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans en minister van Onderwijs Pascal Smet waren aanwezig als gastsprekers. Peumans verklaarde tijdens zijn speech dat de olympiade het bewustzijn van maatschappelijke problemen vergroot en nodigde de winnaars uit voor een bezoek aan het Vlaams Parlement. Minister Smet prees de organisatie en zei dat de Sociale Wetenschappen Olympiade de verborgen talenten van de jongeren naar boven brengt en naar waarde schat.
De variëteit van de projecten sprong meteen in het oog: van de invloed van de sociale media, armoede, genderdiversiteit, de Arabische lente tot discriminatie binnen de Europese Unie en drugsproblematiek. Het was een moeilijke opdracht voor het jurycomité waaronder senator Bert Anciaux, Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis, Federaal volksvertegenwoordiger en Prof. Dr. Eva Brems, Prof. Dr. Johan Leman (KULeuven), Prof. Dr. Ides Nicaise (KULeuven) en Prof. Dr. Johan Ackaert (UHasselt) om deze onderzoeken te beoordelen. Na een eerste selectie streden er 30 finalisten naar de eerste plaats. Zij mochten hun onderzoek afgelopen zaterdag mondeling presenteren en verdedigen voor de jury.

De winnaars Fatima Karem en Esma Ucan kregen een geldprijs van 500 euro overhandigd voor hun onderzoek naar de partnerkeuze van allochtone jongeren in Europa en Jobstop biedt hen bovendien de mogelijkheid om een sociale stage te doen in Ghana. Ook Eveline Pylyser met haar paper over anorexia en Tatjana De Bruyn en Laura Pauwels met hun onderzoek naar de zelfdodingcijfers in België kregen een cadeaucheque ter waarde van 500 euro. De overige finalisten werden eveneens in de bloemetjes gezet. Professor Johan Leman mocht de prijzen overhandigen en verklaarde dat de onderzoeken bachelorniveau evenaarden en dat de leerlingen klaar zijn voor de stap naar het hoger onderwijs.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Leden Activiteiten

Onderwijs

Sociale Wetenschappenolympiades

Top Projecten

Post A Comment: