Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

De winnaars van de Franstalige Sociale Wetenschapsolympiade zijn bekend

Share it:
De Franstalige Olympiadevereniging (Francolympiades) heeft dit jaar voor het eerst de Franstalige Sociale Wetenschapsolympiade (Olysso) georganiseerd, waarvan de finale plaatsvond op de campus van de Franstalige Katholieke Universiteit in Leuven (UCL). De olympiade waaraan 598 leerlingen uit de 3de graad deelnamen, is een unieke happening in het Franstalig onderwijs.

De deelnemers hebben zich gemeten in de categorieën gezondheid, burgerschap, economie, sociale cohesie en onderwijs. De eerste 30 finalisten uit de 367 projecten in totaal kwamen in aanmerking voor de finale in UCL Woluwe. De 30 projecten werden voorgesteld aan de juryleden, zodat deze de winnaar van elke categorie konden bepalen. De preselectie werd gedaan door een driekoppige jury, die Laura de Rose in de categorie gezondheid nomineerden, Laurie Bronfort en Dina Chamas in de economie, Sophie Patris en Alicia Roland in het onderwijs, Margot Bellaire in het burgerschap, Lucie Rosière en Coleen Ista in sociale cohesie. Voor de prijsuitreiking hadden de winnaars van elke categorie de gelegenheid hun projecten voor te stellen. Vervolgens werden Lucie Rosière en Coleen Ista tot winnaar van Olysso verkozen voor hun project “Hoe kan het negatieve imago van Batogne als centrum voor vluchtelingen veranderd worden?”.
De jury van Olysso, die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd, bestond uit vooraanstaande namen zoals voorzitter van de MR-groep in het Parlement van de Franstalige Gemeenschap en Brussels volksvertegenwoordiger Françoise Bertieaux, Prof. Dr. Nathalie Burnay (FUNDP, UCL), voorzitter van het Brussels Franstalig Parlement Julie de Groote, Prof. Dr. Marc Demeuse (UMons), Dr. Hugues Draelants (UCL), Prof. Dr. Vincent Dupriez (UCL), Brussels volksvertegenwoordiger Alain Maron, Prof. Dr. Dirk Jacobs (ULB), Prof. Dr. Olgierd Kuty (Ulg), Prof. Dr. Pierre-Joseph Laurent (UCL), Prof. Dr. Marco Martiniello (ULg), Prof. Dr. Frédéric Nils (FUSL), Prof. Dr. Philippe Scieur (UCL Mons) en Prof. Dr. Michel Sylin (ULB).

De winnaars van de olympiade, Lucie Rosière en Coleen Ista werden beloond met 500 euro. Bovendien krijgen zij de mogelijkheid om een sociale stage te lopen in een derdewereldland. De leerkracht die de leerlingen begeleidde, werd ook een prijs toegekend van 300 euro. De andere finalisten werden diverse geldprijzen geschonken. Brussels volksvertegenwoordiger, Françoise Bertieaux, hield een korte speech tijdens de prijsuitreiking en zei dat ze het idee van de sociale stage een passende beloning vond. Vervolgens feliciteerde ze de deelnemers voor hun talenten en hun inspanningen. Voorzitter van het Brussels Franstalig Parlement, Julie De Groote, bedankte de leerlingen, hun leerkrachten en hun families voor de ijver die ze ingezet hebben om 6 maanden lang te werken aan hun projecten. Daarna complimenteerde De Groote de Francolympiades en benadrukte dat deze organisatie elk jaar moet plaatsvinden. Ze voegde toe dat de jongeren de toekomst zijn van de maatschappij en dat dit initiatief daarmede zeer belangrijk is.

Prof. Dr. Frédéric Nils, die eveneens jurylid was, beklemtoonde dat dit een belangrijk project is voor de Franstaligen in België. “Van kindsbeen zijn we het gewoon om deel te nemen aan wiskunde-olympiades.” Daarom beweert hij dat het zeer interessant en innovatief is dat er op vlak van de sociale wetenschappen een olympiade wordt georganiseerd.

De finale van Olysso eindigde met een receptie na de prijsuitreiking.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Leden Activiteiten

Onderwijs

Sociale Wetenschappenolympiades

Top Projecten

Post A Comment: