Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

De internationale conferentie 'Diverse Talents for the future ofEurope' ging van start in het Europees Parlement

Share it:
De internationale onderwijsconferentie 'Diverse Talents for the Future of Europe', vond plaats in het Europees Parlement in Brussel. Mevlüt Akgüngör, coördinator van de conferentie, verwelkomde de aanwezigen in naam van Fedactio. Hij gaf een korte toelichting over het programma en de inhoud van de tweedaagse conferentie.

Prof.dr. Ides Nicaise (KU Leuven) deed als voorzitter van de organisatiecomite een welkomstwoord. Hij wees op de orginaliteit van de conferentie en over het belang van de onderwerpen die aan bod zullen komen. Vervolgens werd een video afgespeeld die de rol en bijdrage van de tweede en derde generatie jongeren vanuit een migratieachtergrond aan onderwijs aantoont. Dr. Adem Kumcu, voorzitter van UNITEE, nam daarna het woord voor de openingstoespraak en onderstreepte de term ‘nieuwe Europeanen'. De keynotespeech werd gegeven door Pierre Mairesse, Directeur 2020 Beleid en Levenslang leren van de DG Education and Culture (Europese Commissie). Hij had het het belang van onderwijs en opleiding voor de groei en ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Vervolgens opende Prof.dr. Maurice Crul (Erasmus Universiteit) als voorzitter het eerste panel. Hij vertelde erbij dat in vele Europese steden minderheden meerderheid zijn geworden en dat Europa veel kan leren van jonge hoger opgeleide mensen van allochtone afkomst. In deze panel werd vooral de internationale perspectieven en onderwijsbeleiden belicht. De bijdrage van Mr. Thomas Huddleston van de Migration Policy Group ging over anti-discriminerende integratiebeleiden in verschillende Europese landen. Hij lichtte de resultaten van de international MIPAX studie toe. De andere spreker van het panel was Dr. Maciej Jakubowski vanuit de OECD en meer specifiek van de PISA-onderzoeken. Hij bracht zijn analyse vanuit de resultaten van deze onderzoeken.

Na de discussieronde volgde er een korte lunch tijdens dewelke de deelnemers de kans hadden om kennis te maken met elkaar en hun bevindingen te delen. Daarna was het de beurt aan de veldbezoeken. De deelnemers vertrokken met de bus eerst richting Ecole des Etoiles, een Franstalige basisschool opgericht door Belgische Turkse ondernemers en onderwijsmensen. Abdurrahman Demir, voorzitter van de inrichtende macht, gaf eerst een presentatie over de werking van de school en de verschillende activiteiten.

Bij aankomst op de school volgende een uitgebreide vragenronde en daarna een rondleiding. De deelnemers konden een kijkje nemen in de verschillende klaslokalen, de bibliotheek, sportzaal en multimediaruimte. Het tweede veldbezoek vond plaats in de vzw Foyer, een lokale middenveldorganisatie die zich bezig houdt met de algemene integratieproblematiek van etnische minderheden, onderwijs en interculturaliteit. De gasten werden gesoigneerd met Marokkaanse koekjes en thee. Een team van 3 coördinatoren gaf met veel enthousiasme uitleg over de werking en activiteiten van hun organisatie.

Als afsluiten van een lange maar boeiende dag, volgde er een receptie en diner in de hoofdvestiging van Fedactio waar de gasten konden bijpraten en genieten van een muziekrecital. Prof.dr. Piet Van Avermaet presenteerde de avond op een succesvolle wijze en nodigde enkele belangrijke deelnemers uit voor een korte reflectie. Dit zorgde voor een heel gezellige en geslaagde avond. De gasten namen op het einde van de avond afscheid om op de tweede dag van de conferentie elkaar terug te ontmoeten.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Fedactio Activiteiten

Onderwijs

Onderwijsconferentie

Top Projecten

Uitgelichte activiteiten

Post A Comment: