Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

'Cartoonwedstrijd' startschot van evenementen '50 jaar in België'

Share it:
Het startschot van de evenementen in het kader van het 50ste jaar Turkse migratie in België werd gegeven met de Cartoonwedstrijd. Honderden professionele en amateurcartoonisten hebben deelgenomen aan deze wedstrijd en de 50 beste cartoons worden tentoongesteld in onze tentoonstellingsruimte.

De selectie gebeurde door de professionele jury waarin bekende Belgische en Turkse cartoonisten zetelden waaronder Rudy Gheysens, Kurt ‘Klier’ Valkeneers (Het Belang van Limburg), Jan de Graeve (European Cartoon Center), Ronald Vanoystaeyen (International Humour in Art), Pierre Kroll (Le Soir), Jacques Sondron (Le Journal du Mardi), Latif Demirci (Milliyet), Haslet Soyöz en Ismail Dogan. Luc Vernimmen uit Antwerpen, grafisch ontwerper en boekillustrator van beroep, kwam als winnaar uit de bus en mocht 1000€ mee naar huis nemen. Oostendenaar Nikola Hendrickx mocht de tweede prijs t.w.v. 750€ in ontvangst nemen en Peev Tsoho uit Bulgarije stond op de derde plaats en verdiende op die manier 500€.

De Cartoonwedstrijd was het eerste project uit de reeks van 50 evenementen die door onze federatie zullen georganiseerd worden in de loop van de komende 3 jaar. Honderden cartoons uit meer dan 20 landen werden ingezonden . Een voorjury selecteerde de eerste 50 cartoons voor de finale en tentoonstelling. De algemene coördinator van de 50ste jaar evenementen Yusuf Kulaksiz vond het aangewezen te starten met een cartoonwedstrijd in ‘het land van Kuifje’. In Europa werden cartoons voorheen geassocieerd met de crisis, zegt Kulaksiz, maar nu is dat veranderd en dragen ze bij tot vrede en harmonie in België. Projectverantwoordelijke Elif Alduman is zeer tevreden met de interesse voor de wedstrijd en voegde eraan toe dat de cartoontentoonstelling naar verschillende steden in België zal verhuizen. Bovendien zullen de cartoons ook in een boek gepubliceerd worden.

De prijsuitreiking die plaatsvond in de hoofdvestiging van Fedactio in Brussel, kon op veel belangstelling rekenen: Brussels staatssecretaris Emir Kir, Brusselse volksvertegenwoordigers Fouad Ahidar en Mahinur Özdemir, de echtegenote van Turks ambassadeur Sefire Tülay Musa, Schepenen van Schaarbeek Jean-Pierre Van Gorp, Bernadette Vriamont en Sait Köse, Schepen van Sint-Joost Hava Ardiclik en partijvoorzitter Sadik Köksal, Schepen Derya Alic en acteur Erkan Albay en vele andere prominente persoonlijkheden waren aanwezig.

Voorzitter van het organisatiecomité 50ste jaar evenementen Seval Kayman voerde het welkomstwoord. Kayman benadrukte dat cartoons een doeltreffende en sympathieke manier zijn om een vriendschapsboodschap mee te geven en zei “We hopen dat de migratie zo op een positieve manier herdacht wordt”. Vervolgens nam schepen van Schaarbeek Sait Köse het woord en zei dat het beter was om de cartoons te laten spreken. Hij bedankte onze federatie en beloofde al onze projecten te steunen. Brussels volksvertegenwoordiger Mahinur Özdemir vond het een heel origineel idee om de migratie te herdenken aan de hand van cartoons en ze voegde eraan toe dat Turkse humor en de Turkse gewoonte om de draak te steken met zichzelf een voordeel betekenen. Het versterkt de sociale cohesie en integratie.” Fouad Ahidar eveneens Brussels volksvertegenwoordiger beklemtoonde dat de Moslimgemeenschap zijn banden met cartoons verbroken had na de ophef rond de provocerende cartoons van de profeet Mohammed en dat de grens tussen karikaturiseren en uitlachen zeer klein is zodat het moeilijk wordt om cartoons te aanvaarden. “Jullie geven ons een boodschap, jullie laten ons nadenken. Proficiat” zei hij nog. Filmacteur Erkan Albay onderstreepte de vriendschapsboodschap en zei “Ik denk dat jullie deze doelstelling bereikt hebben”. Sefire Tülay Musa verwoorde het als volgt: “Het project dat jullie hier opgezet hebben, is uniek in onze gemeenschap” . Ze zei ook dat het aantal deelnemers veel goeds betekent. Staatssecretaris Emir Kir was de laatste gastspreker van de avond en prees de organisatoren voor het internationale karakter van de wedstrijd. “Ik zag een cartoon uit Servië. Dit is het bewijs dat jullie heel Europa bereikt hebben met deze wedstrijd.” Kir herhaalde dat de Cartoonwedstrijd een uitstekend startschot vormt voor de evenementen en dat het de mogelijkheid gaf om de rechten van de eerste migranten in de kijker te zetten.

Na de toespraken volgde het moment waarop iedereen gewacht heeft: de prijsuitreiking. Het was Sefire Tülay Musa die de 2de ereplaats toewees aan Peev Tsoho. De 1ste ereplaats was voor Nikola Hendrikx en werd aangekondigd door de voorzitter van het European Cartoon Center Rudy Gheysens. De grote winnaar van de avond was Luc Vernimmen. Brussels staatssecretaris Emir Kir overhandigde hem zijn prijs. Cartoonist Ismail Dogan bedankte de federatie en de aanwezigen in naam van de jury. Als afsluiter volgde er een receptie in de tentoonstellingsruimte.
Share it:

ACTIVITEITEN

Cartoonwedstrijd

Fedactio Activiteiten

Kunst en Cultuur

Nationaal

Top Projecten

Uitgelichte activiteiten

Post A Comment: