180 deelnemers uit de Limburgse politiek, middenveld, onderwijs, religieuze instellingen, Limburgse ondernemers en personen uit nog andere verschillende instanties kwamen samen in de Barrier in Houthalen-Helchteren om te genieten van een heerlijk diner.
De avond, die in het teken stond van inclusiviteit, begon met een optreden van William Boeva. Op een luchtige maar ook leerrijke manier bracht William zijn levensverhaal en vertelde hij meer over de situaties waarin mensen met een beperking in verzeild geraakten. Zo liet hij de aanwezigen niet enkel lachen maar ook nadenken over de omgang met mensen met een beperking. Nadien kreeg de hoofdspreker van de avond het woord. Binnen het verlengde van het thema van de avond sprak de rector over inclusiviteit binnen de UHasselt. Hij gaf voorbeelden van good practices maar sprak ook over de vele uitdagingen die nog aangepakt moeten worden. ‘De participatie in het hoger onderwijs, en specifiek in het universitair onderwijs, ligt in Limburg het laagste van de vijf provincies. We zijn dus mensen aan het missen, we moeten hier heel stevig op blijven inzetten. We hebben ook een groeiende populatie mensen met een migratieachtergrond. Het aanbod aan de hogescholen en universiteiten van Limburg moet omhoog om meer mensen mee te krijgen. We moeten meer jongeren naar het hoger onderwijs krijgen, alle tips zijn welkom om jongeren rechtstreekser te kunnen aanspreken.’ Na de uiteenzetting volgde de ezan (oproep tot het gebed) om nadien te genieten van het iftardiner.
Een jaarlijks terugkerende traditie binnen de iftars van Fedactio zijn het gedeelte ‘woord van de gasten’ waarbij enkele aanwezigen de kans krijgen hun gedachten en gevoelens te delen met de andere aanwezigen. Deken van Tongeren Eric Reynders, bisschoppelijk gedelegeerde onderwijs Francis Loyens en Lianne de Oude vanuit de Protestantse Kerk van BelgiĆ« gaven aan zeer tevreden te zijn om aanwezig te kunnen zijn op de iftar. Ook spraken ze over samenhorigheid waarbij ze de focus legden op het feit dat dit jaar Pasen en de Ramadan opnieuw in dezelfde periode vallen. Vlaams parlementslid voor Open Vld Steven Coenegrachts gaf aan dat de aanwezigen door de ervaringen van de avond, door de mensen rond de tafels en door de inzichten van de voorstellingen rijker zijn geworden. Voorzitter van de Limburgse integratieraad (LIR) Maryam Jamshid gaf aan dat de iftar jaar na jaar zijn meerwaarde bewijst door de vele contacten die er tijdens de avond gelegd worden.
Onder de aanwezigen waren ook vertegenwoordigers vanuit B-Fast. De vier aanwezigen waren deel van het team dat na de verwoestende aardbevingen in Turkije actief betrokken waren bij de opbouw en opvolging van het Belgisch veldhospitaal. In naam van deze groep namen Viktor Opsomer en Lode Schops, twee personen die ook in het rampgebied zelf zijn geweest het woord. Beiden spraken over hun eigen ervaringen maar focusten vooral op de weerbaarheid en doorzettingsvermogen van de mensen in het getroffen gebied. ‘Wij hebben 3500 mensen geholpen in ons veldhospitaal, ook zijn er acht baby’s geboren. Ik kan nog veel cijfers zoals deze delen maar wat mij het meest bijbleef was de weerbaarheid van de mensen, de warmte van de samenleving die ze toonden door ons ’s avonds altijd iets te eten te brengen en de vrachtwagens vol met hulpgoederen die dagelijks aangevoerd werden.’ Lode Schops vulde hierop aan door te focussen op de verbondenheid die ontstond na de verschrikkelijke ramp. ‘Ramadan draait om verbondenheid, maar eigenlijk is er al een verbondenheid sinds de verschrikkelijke ramp. Wij hebben veel mails gekregen van dokters, verplegers en anderen die graag mee wilden helpen in het veldhospitaal. We hebben ze helaas niet allemaal kunnen meenemen. Er is veel werk ginder, maar de wil om er aan te werken is er.’
De avond werd afgesloten met een dessert en kans om verder te netwerken.
Post A Comment: