Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Corinne Torrekens: Steeds meer Marokkaanse en Turkse Belgen maken deeluit van de middenklasse en delen talrijke waarden

Share it:
Op 29 mei 2015 publiceerde de Koning Boudewijnstichting een studie met enkele opvallende resultaten van de bevraging van 700 Turkse en Marokkaanse Belgen. Het resultaat was een genuanceerd zelfportret dat soms contrasterend en heel dikwijls verrassend is in confrontatie met het bestaande beeld van deze groepen bij de rest van de samenleving. Dit was de aanleiding voor het platform Sociale Cohesie van Fedactio en haar lidvereniging Beltud, de vereniging van Belgisch-Turkse vriendschap, om Corrine Torrekens, onderzoekster in Politieke Wetenschappen, uit te nodigen op 26 januari 2016 voor een interactieve seminar.

Het nieuwe onderzoek van de Koning Boudewijnstichting lijkt beter toe te laten om te begrijpen hoe Belgische Turken en Belgische Marokkanen zichzelf zien. Enkele opvallende resultaten uit het onderzoek: - Inkomen van de Belgische Marokkanen en Turken steeg de afgelopen jaren en velen zijn eigenaar van hun huis.- Ondervraagden worden nog dikwijls geconfronteerd met discriminatie, vooral op de arbeidsmarkt. Werkloosheid en racisme zijn de belangrijkste problemen waarmee zij geconfronteerd worden in België.- De moslimidentiteit blijft belangrijk en wordt in stand gehouden. Maar de religieuze praktijk – meer en meer geïndividualiseerd en bij elkaar gepuzzeld – heeft blijkbaar geen impact op sociaal-economische indicatoren, op inclusiefactoren in de samenleving en op identiteit.- Negen op de tien ondervraagden bezitten de Belgische nationaliteit. De meerderheid voelt zich zowel Belg als Turk of Marokkaan.

Corinne Torrekens - onderzoekster in Politieke Wetenschappen, en co-directrice van het onderzoek - vertelde ondermeer over de hoog te punten van het onderzoek. En beantwoordde in een zeer interactieve sessie de vragen van de aanwezigen.

Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Fedactio Activiteiten

Ledenactiviteiten

Sociale cohesie

Post A Comment: