Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

België heeft met ‘trots' de ‘Kleuren van de Wereld' onthaald in eenbomvol Vorst Nationaal

Share it:
Brussel | Op zaterdag 6 juni vulden 350 jongeren uit 6 continenten Vorst Nationaal. Zij traden op in een bomvolle zaal in Vorst Nationaal tijdens het slotgala ‘Colors of the World' van het Internationaal Taal­ en Cultuurfestival (IFLC). Herman van Rompuy, Charles Michel, Siegfried Bracke, Sven Gatz, Annemie Turtelboom, Fouad Ahidar, Adil El Arbi en verschillende andere prominenten waren aanwezig op dit kleurrijk spektakel.
Met 350 jongeren uit 31 landen, werd het IFLC's “Colors of the World” gala in Brussel live uitgezonden door de Franstalige zender La Trois (RTBF) en meerdere internationale zenders. Om de gala te promoten, werden #ColorsoftheWorld en #IFLCBrussels hashtags gemaakt tijdens de live­uitzending. In een bomvolle zaal in Vorst Nationaal voerden de jongeren in Brussel, de hoofdstad van Europa, een spectaculaire show. De voorzitster van Beltud Seval Kayman gaf in haar openingstoespraak de oproep voor meer vrede en respect voor diversiteit in de wereld. “Deze oproep naar vrede heeft nu duizenden jongeren uit bijna 150 landen samengebracht die nu de ‘Kleuren van de Wereld’ zingen,” aldus Kayman.

Premier Charles Michel postte eerder op de dag een serie tweets waarin hij zijn trots uitte als gastheer van het evenement. "België is fier het internationaal festival van talen en cultuur te verwelkomen! #ColorsoftheWorld," zei Michel in één van zijn tweets. Tijdens de show bedankte hij ook alle mensen die deelnamen aan de organisatie van het evenement namens de Belgische regering. Voormalig Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy was ook aanwezig en gaf in zijn
toestraak aan blij te zijn het Internationaal Taal­ en Cultuurfestival te mogen verwelkomen in de hoofdstad van Europa. “We moeten elkaars verschillen respecteren en omarmen,” aldus Van Rompuy.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke bedankte de organisator van het Internationaal Taal­ en Cultuurfestival en zei: “Deze show is een eerbetoon aan diversiteit en een boodschap van vrede en hoop.” En benadrukte vervolgens zijn bewondering voor het festival. “Ik ben hier al eerder geweest, maar dit is echt de beste show die ik heb meegemaakt!” zei Bracke.

Veel van de aanwezigen deelden hun reactie over het festival. "Dit is een ongelooflijk project. Om jongeren uit verschillende landen uit de hele wereld deze kans te geven is zeer bewonderenswaardig, " verklaarde de SP.A­fractieleider Fouad Ahidar.

"Deze productie is wild; in staat zijn om zoveel talent uit zoveel verschillende landen te vinden en hen [de jongeren] hier bijelkaar te brengen is ongelooflijk. Ik kan ze allemaal in een film zetten! ", zei de Belgische regisseur Adil El Arbi. De Belgische voetballer Benteke gaf ook zijn steun aan in een twitterbericht: “Welcome to all #IFLC2015 children. I couldn't come to support you tonight but my heart is with you. Congrats!”

Ode aan Luc de Vos

Lander Severins uit België, een jongen van 18 jaar, heeft gisteren tijdens de show een pakkend eerbetoon aan Luc De Vos gebracht. Lander zong een prachtige versie van Mia, van Gorki. Een koor van jongeren uit 17 landen zongen mee en zorgden minutenlang voor een kippenvel moment.

Vorst Nationaal

Zo’n 7000 toeschouwers uit alle uithoeken van Europa hebben het slotgala bijgewoond en miljoenen kijkers hebben via de live­uitzending op La Trois (RTBF) en meerdere kanalen het festival bekeken. Niels Destadsbader en Hadja Lahbib presenteerden het slotgala in drie verschillende talen. Onder de Belgische jongeren zaten ook bekende namen tussen zoals Juliette Van Damme (The Voice Kids) en Jonathan Orenbach (Belgium’s Got Talent).

Internationaal Taal­ en Cultuurfestival

Na 13 jaar is het Internationaal Taal­ en Cultuurfestival uitgegroeid tot een wereldwijd festival, dat taal en cultuur verenigt met kunst. Want hoe verschillend we ook mogen zijn, muziek is de taal die iederéén begrijpt. Na voorstellingen in meer dan 20 landen, van Thailand en Zuid­Afrika tot Senegal, Marokko en Duitsland, heeft het festival afgelopen zaterdag op 6 juni zijn slotgala in Brussel gehad.

Geen wonder, want in onze super diverse en internationale hoofdstad worden meer dan 100 talen gesproken. Tijdens het gala hebben de jongeren, allemaal met een leeftijd tussen 12 en 16 jaar, met hun zang, muziek, voordracht of dans een ode gebracht aan de culturele diversiteit tijdens een spetterende cultuurshow.

Beltud

De Vereniging voor Belgisch­Turkse Vriendschap (Beltud) is opgericht in 2010 met als doel de vriendschap en dialoog tussen de verschillende gemeenschappen in België te stimuleren. Beltud wendt hiervoor cultuur – in de breedste zin van het woord – aan. Bijdragen aan de ‘Kunst van het Samenleven' en de sociale cohesie zijn belangrijke doelstellingen van Beltud. Meer informatie via www.beltud.be

Fedactio

Fedactio is een landelijke federatie waar Beltud een lidorganisatie van is en is officiële partner van het Internationale Taal­ en Cultuurfestival. De Federatie van Actieve Verenigingen (Fedactio) is in 2010 opgericht door voornamelijk 2e en 3e generatie Turkse Belgen, die een constructieve bijdrage willen leveren aan de uitdagingen binnen de verschillende domeinen in de maatschappij. Vandaag de dag is zij actief op 7 verschillende beleidsterreinen: Sociale Cohesie, Onderwijs, Ondernemers, Vrouw & Maatschappij, Jeugd, Professionals en Kunst & Cultuur.

Meer informatie via www.fedactio.be. Website: http://www.colorsoftheworld.beltud.be

Share it:

ACTIVITEITEN

Beltud

Brussel

IFLC

Jeugd

Kunst en Cultuur

Ledenactiviteiten

Sociale cohesie

Post A Comment: