Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Nicolas Roland: 'Olysso is een project naar mijn hart'

Share it:

Als onderzoeker in de Onderwijswetenschappen en hoofd van het ULB Podcast-team maakt Nicolas Roland tijd vrij om te investeren in het verenigingsleven.

Wat voor vrijwilligerswerk doe je?
Naast mijn werk, neem ik deel aan verschillende activiteiten in het verenigingsleven, vooral aan pedagogische projecten. Zo ben ik lid van de Francolympiades (Franstalige Olympiade Vereniging) waarvoor ik samen met andere leden heb gewerkt rond het concept van projecten in het algemeen en in het bijzonder het prestigieuze project Olysso, de Sociale Wetenschapsolympiade.

Waarom Olysso?
Na een slechte ervaring met de wiskundeolympiades, de bio-olympiades enz. in mijn jeugd, was het genoeg geweest voor mij om aan dergelijke evenementen deel te nemen… Maar het principe van Olysso laat jongeren toe zich te engageren voor en te reflecteren over problemen in de maatschappij en geeft de mogelijkheid om oplossingen voor te stellen. Dit is een project naar mijn hart. Ik probeer om elk jaar iets nieuws toe te voegen, om herzieningen voor te stellen, om deel te nemen aan de finale en om in persoonlijk contact te komen met jongeren, ouders en leerkrachten. Het is een buitengewoon moment waarbij we de resultaten zien van een jaar lang werk. Het is indrukwekkend om te zien wat jongeren denken over uiteenlopende thema’s binnen de humane en sociale wetenschappen die vanuit het kader van de school vertrekken om zo tot een oplossing te komen.

Heeft u deelgenomen aan andere projecten van Fedactio?
Ik heb ook de gelegenheid gehad om een aantal lezingen te doen over de voorbereidingen voor de blokweek in het hoger onderwijs met de studentenvereniging BS.Platform, een vereniging die jongeren ondersteunt in hun universiteitsleven en die tevens lid is van Fedactio. Elke keer leiden deze lezingen tot toffe ontmoetingen met jongeren die kwamen getuigen over of zoeken naar raad en methoden.

Welke tips wilt u meegeven aan jongeren die vrijwilligerswerk willen doen?
Ik raad jongeren aan om deel te nemen aan vrijwilligerswerk, zowel voor zichzelf, maar ook voor de maatschappij. Voor zichzelf, want het is belangrijk om deel te nemen in een project waarin we geloven. Men bouwt ervaring op: binnen een vereniging zorgt dit voor netwerking, voor het ontwikkelen van sociale relaties, voor het opzetten van projecten. Men verbetert behoorlijk wat vaardigheden die niet per se worden aangeleerd op school of de universiteit. Voor de samenleving, want er zijn veel problemen op dit niveau, en vele verenigingen proberen hier oplossingen voor te vinden. Verenigingen beschikken niet altijd over genoeg middelen of personeel. Dus een duwtje in de rug is altijd welkom. 
Share it:

ACTIVITEITEN

Fedactio Activiteiten

Sociale cohesie

Sociale Wetenschappenolympiades

Post A Comment: