Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Kleuren van België bouwt bruggen die niet meer stuk kunnen

Share it:
Zondag 4 mei 2014 vond de gala-avond van de Kleuren van België plaats in Antwerpen. Het evenement was een groot succes en werd bijgewoond door vooraanstaande namen uit de politiek en de kunstwereld.

De 5de editie van de Kleuren van Belgie vond voor de tweede keer op rij plaats in het Stadsschouwburg Antwerpen. Ongeveer 2000 personen uit heel Belgie zakten afgelopen zondag af naar Antwerpen voor het grootse evenement. Onder de aanwezigen bevonden zich prominente gezichten als de Minister-President van Vlaanderen, Kris Peeters;  Voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans; Kabinetschef van de Eerste Minister Elio Di Rupo, Yasmine Kerbache, namens de Eerste Minister; Federaal Minister van Justitie, Annemie Turtelboom; Gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx; Burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir; Federaal Volksvertegenwoordiger, Meyrem Almaci; acteur en regisseur Koen De Bouw.
Philip Heylen reikte de prijzen in de categorie Nederlandse zang. De Antwerpse schepen van Cultuur  merkte op dat “de Kleuren van België aantonen hoe belangrijk het is dat mensen met en naar elkaar willen luisteren en dat mensen van elkaar kunnen en willen leren. Dat vergt vriendschap en  respect en dat is wat de samenleving kan gebruiken”. Heylen sloot zijn woorden af door het gedicht Gel Tanis Olalim te citeren van de 16de eeuwse Turkse dichter Yunus Emre.

In de categorie Franstalige Zang werden de prijzen overhandigd door Minister Annemie Turtelboom. Zij uitte dat muziek, poëzie en dans in verschillende talen een  en hetzelfde gevoel kunnen overbrengen. De  Minister van Justitie stelde vast dat het niet beter kon gerealiseerd worden en bedankte Fedactio voor het initiatief. “Jullie verkleinen de kloof tussen de Turkse en Belgische gemeenschap”, sprak Turtelboom.

Jan Peumans overhandigde aan alle winnaars van de categorie poëzie hun prijs. Ten slotte werden Yassmine Ftouh, Zehra Kahya en het duo Zuhal Çetiner & Ines Bahassi finalisten in de categorie Franstalig Gedicht. Vervolgens wees de voorzitter op het belang van gastvrijheid en verdraagzaamheid en waardeerde de integratie,  de inburgering en de taalkennis van Turkse Belgen. Hij feliciteerde de organisatie namens het Vlaams Parlement in het Nederlands en het Turks.

Yasmine Kherbache gaf de prijzen in de categorie Turkse zang weg.  Kherbache, betuigde haar dank aan Fedactio, namens de Eerste Minister, Elio Di Rupo. Ze drukte haar gevoelens over de Kleuren van Belgie uit met de volgende woorden,  “Dat je op zo een mooie en pakkende manier jezelf kan uitdrukken in een andere taal is echt indrukwekkend en toont nog eens dat kunst een universele taal is. Ik heb vandaag geen  Turkse of Belgische kinderen gezien, geen allochtone of autochtone gezien, geen Franstalige of Nederlandstalige, maar wel de toekomst van ons land”.

Cathy Berx werd op het podium geroepen om een aandenken te schenken aan de juryleden die bestonden uit Merdan Taplak, Eva De Roovere, Hannelore Bedert, Erkan Albay, Saddie Choua, Emre Gültekin en Marie-Rose Mayele. De gouverneur van Antwerpen  meldde op haar beurt dat Fedactio als geen ander erin slaagt om bruggen te slaan.  “Ik heb vandaag heel veel kippenvelmomenten gehad”, vertelde mevrouw Berx.

Vlaams Minister-President, Kris Peeters, werd ten slotte uitgenodigd op het  podium om zijn gedachten over de Kleuren van België te delen. Hij bedankte de organisatie en de deelnemers in het Turks. Vervolgens loofde Peeters het evenement en zei het volgende over de Kleuren van België, “het is voor iedereen duidelijk dat jullie mee de Vlaamse en Belgische identiteit bepalen “. Vervolgens volgde de Minister-President volgende uitingen aan zijn toespraak, “In deze stadsschouwburg hebben we kunnen horen hoe mooi allemaal het Nederlands, het Frans en het Turks zijn en Het feit dat zoveel mensen in ons land  verschillende talen spreken, is een rijkdom en geen bedreiging”.

De presentatie van het programma werd verzorgd door R&B-zanger en Ketnetpresentator Brahim en actrice en zangeres Karin Clercq. Naast de prijsuitreiking werd de gala-avond gesierd door verschillende optredens van Koda, het blinde duo dat de derde plaats bemachtigde in Belgium’s Got Talent; de multiculturele koor Les Petits Choeurs, onder leiding van Mourad Rahmoune; een prachtige voorstelling van de folklore groep van het Lucernacollege; het duet van Eva de Roover en Shana, de winnares van de vorige editie van de Kleuren van België en een zandshow in teken van het evenement door Metin Cakar.

De hele voorstelling kan u bekijken door hier te klikken.

De clip van het lied Gel Kardesim dat speciaal voor de Kleuren van België werd geschreven en geproducet kan u hier bekijken. Gel Kardesim wordt gezongen in 3 talen door 7 kinderen met 7 instrumenten. De videoclip werd opgenomen in 7 verschillende steden.

De winnaars van de wedstrijd:

Categorie Nederlandstalig Gedicht

1. Selin Demir
2. Müzeyyen Ünan
3. Şeyma Sürmeli

Categorie Turkse Gedicht

1.Imane El Karim
2.Joris Janssens
3. Kawtar Boulaksoum

Categorie Franstalig Gedicht

1. Yassmine Ftouh
2. Zehra Kahya
3. Zuhal Çetiner & Ines Bahassi

Categorie Nederlandstalig Zang
1. Nirvan Ceran
2. Selenay Çakmak
3. Hajar Benameur

Categorie Turkse Zang
1. Gwenny Angillis
2. Vera Creemer
3. Sandra Van Loon

Categorie Franstalige Zang
1.Beyza Akbulut
2. Simon Grommen
3. Sofia Jeloul
Share it:

ACTIVITEITEN

Antwerpen

Kleuren van Belgie

Kunst en Cultuur

Sociale cohesie

Top Projecten

Uitgelichte activiteiten

Post A Comment: