Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

De geheimen van Turkse thee ontrafeld tijdens Turkish Tea Night

Share it:
Op vrijdag 17 januari organiseerde de Vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap (Beltud) een traditionele Turkish Tea Night. Op deze eerste activiteit van het nieuwe jaar kwamen 60 mensen uit Brussel en omstreken bij elkaar om de theecultuur uit Turkije te ontdekken en gezellig te praten bij een ‘glaasje' thee en een stukje Turks gebak. Onder hen waren Prinses Stéphanie De Windisch-Graetz en burgemeester van Sint-Joost Emir Kir.


Mensen van verschillende culturele achtergronden bij elkaar brengen om een verrijkende uitwisseling te stimuleren is één van de belangrijkste missies van Beltud. Het is in het kader van deze missie dat deze interculturele ontmoeting met de Turkse thee als uitgangspunt georganiseerd werd.  En met succes. Een spontane ontmoeting tussen Vlaamstalige Belgen uit Ninove en Franstalige Belgen van Algerijnse afkomst uit Brussel gebeurt niet elke dag.

Bij de aankomst werd de gasten zoals de traditie het wil - eau de cologne aangeboden. Aan tafel werd hen lokum - ook wel bekend als Turks fruit - aangeboden. Onder het luisteren naar de instrumentale muziek van Göksel Baktagir, konden de aanwezigen kennismaken met elkaar. De uitzetting over Turkse thee werd van start gegaan met een reportage van de Britse auteur Katharine Branning, die haar boek ‘Yes I would like to have another cup of tea’ weidde aan het sociale fenomeen van thee drinken in Turkije. Seyma Gelen -  presentatrice van de avond - vervolledigde deze eerste indruk met historische en geografische informatie. Vervolgens gaf Seyma de aanwezigen een demonstratie hoe de thee klaar te maken. Wist u trouwens dat Turkse thee altijd anders smaakt afhankelijk van de manier ze wordt klaargemaakt?  Sterk of slap, met suiker, citroen of anjer… voor ieder wat wils.

Na de demonstratie werden de aanwezigen een ‘glaasje’ thee en een stukje gebak aangeboden. Aan het einde van de avond werd er een tombola gehouden. De winnares ging naar huis met een theepot en een set Turkse theeglaasjes. De andere gasten kregen als aandenken een zakje thee mee naar huis. Dat de avond in de smaak viel bij de deelnemers bleek uit de reacties van de aanwezigen. Anne Leroy bedankte Beltud voor de warme ontvangst, de interessante uiteenzetting en de hartverwarmende vrijgevigheid.  Khadidja Benkara zei hierover: “Het was een prachtige avond, nu heeft de Turkse thee geen geheimen meer voor mij. Ik zal er zonder mate van proeven! Bedankt voor de hartelijke ontvangst en de goede sfeer. Ik voelde me thuis!.”

Dit evenement kadert in het project '50 jaar in België', een reeks van activiteiten die georganiseerd wordt door Fedactio naar aanleiding van 50 jaar migratie. Meer informatie op www.50jaarinbelgie.be
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Kunst van het Samenleven

Leden Activiteiten

Platforms

Regio

Sociale cohesie

Post A Comment: