Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Feestelijke afsluiting ‘50 jaar in België' in het MAS

Share it:
08-01-2015 - Gisteren vond in het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS) de afsluitingsreceptie van het project '50 jaar in België' plaats. Op de feestelijke afsluiting - georganiseerd door de Federatie van Actieve Verenigingen (Fedactio) - waren 300-tal aanwezigen. 'Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar een gezamenlijke toekomst,' sprak de Fedactio-voorzitter Musa Soydemir de aanwezigen toe. Onder de aanwezigen waren ook prominente persoonlijkheden zoals de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, Gouverneur Cathy Berx, Gouverneur Jan Briers en Antwerps cultuurschepen Philip Heylen.

Het ambitieuze project ’50 jaar in België’ zag in 2012 het levenslicht, met als doel de herdenking van de 50ste verjaardag van de Turkse migratie naar België. De voorbije drie jaar werd in het hele land tientallen activiteiten georganiseerd zoals talentenshows, cultuurfestivals, tekenwedstrijden, concerten, panels, kortverhaalwedstrijden, themareizen en cartoonwedstrijden. Fedactio-voorzitter Musa Soydemir legde in zijn openingstoespraak de nadruk op het belang van de driehoeksverhouding overheid — middenveldorganisatie — burger en gaf aan dat het belang van middenveldorganisaties moeilijk overschat kunnen worden voor onze Belgische samenleving. “Bruggen bouwen is onze prioriteit. Fedactio draagt vooral bij aan de verbondenheid tussen mensen. En bewijst telkens weer dat diversiteit, geen last is maar een inspiratiebron,en cultuur een ruggengraat”, aldus Soydemir.

De secretaris-generaal van Fedactio, Özkan Yilmaz, gaf naar aanleiding van de incidenten in Frankrijk aan betreurd te zijn. “Als Fedactio hebben wij één droom voor het nieuwe jaar en dat is: dat we ons niet neerleggen bij het toenemende onbegrip en het negativisme die vandaag de samenleving overheersen,” zei Yilmaz.

Cathy Berx: Antwerpen heeft veel met bruggen tussen mensen, netals Fedactio

Het programma werd gekenmerkt door de toespraak van de Antwerpse gouverneur Cathy Berx. "Ongeacht de godsdienst en de ras van mensen, Fedactio spant zich in om bruggen te bouwen en investeert tijd in mensen. Dank u zeer Fedactio. U neemt een onvervangbare plaats in onze samenleving," aldus Cathy Berx.

Philip Heylen: Zonder de inzet van Fedactio was de tentoonstelling ‘Heilige Plaatsen, Heilige Boeken’ niet mogelijk

De Antwerpse schepen Philip Heylen benadrukte, dat zonder de inzet van Fedactio, de steutels van de Ka'aba niet naar Antwerpen gebracht konden worden vanuit het Topkapi museum in Istanbul. En de tentoonstelling ‘Heilige Plaatsen, Heilige Boeken’ niet zo succesvol zou zijn. Aan het einde van de receptie was er voor de aanwezigen de mogelijkheid om in het bijzijn van een gids de tentoonstelling ‘Heilige Plaatsen, Heilige Boeken’ te bezichtigen.

Theo Francken: Ik wil van migratie een positief verhaal maken

De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gaf in zijn toespraak aan dat hij van migratie een positief verhaal wil maken en benadrukte het economische belang van de Turkse arbeidsmigratie na de ondertekening van het bilateraal akkoord in 1964. Voordat Francken aan zijn toespraak begon vroeg hij de aanwezigen om een minuut stilte voor de slachtoffers in Frankrijk.
Muziekalbum “50 Jaar Hand in Hand”
Op het einde van de avond werd het muziekalbum “50 Jaar Hand in Hand” gepresenteerd die is opgedragen aan de Belgisch-Turkse vriendschap door Beltud, lidvereniging van Fedactio. Bekende Vlaamse, Franstalige en Turkse artiesten zoals Wouter Vandenabeele, Yücel Arzen, Emre en Lütfü Gültekin, Elly Aerden, Ludo Vandeau, Delphine Garden, Xavier Bernier en R.Kan Albay sloegen de handen ineen en schreven nummers over vriendschap, migratie, thuiskomen, weemoed en liefde.

Share it:

ACTIVITEITEN

Fedactio Activiteiten

Kunst en Cultuur

Sociale cohesie

Uitgelichte activiteiten

Post A Comment: