Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Turkse Belgen samen rond de iftartafel

Share it:
Het jaarlijkse iftaretentje van Fedactio vond dit jaar plaats in de basisschool ‘Ecole des Etoiles'.  Belgische Turken afkomstig uit verschillende gebieden in Turkije waren aanwezig op deze avond die in het teken stond van vriendschap en solidariteit.

Zo'n 300 mensen waaronder politici, vertegenwoordigers van Turkije, vertegenwoordigers van verenigingen, ondernemers, professionelen, kunstenaars en sporters gingen in op de uitnodiging van onze federatie. Onder de aanwezigen bevonden zich Brussels minister Emir Kir, Turks Consul Deniz Cakar, Brussels volksvertegenwoordigster Mahinur Özdemir, voorzitter van de Executief van Moslims in België Semsettin Ugurlu, oud-voorzitter van de Islamitische Federatie van België Zeki Bayraktar, voorzitter van de Assyrische vereniging in België Numan Ergen en voetballer Sinan Bolat. Na het eten spraken voorzitter Musa Soydemir en algemeen coördinator Yüksel Kaya het publiek toe in naam van Fedactio. Musa Soydemir bedankte de aanwezigen. In zijn toespraak zei hij: 'We naderen het 50ste jaar van de Turkse migratie naar België, toch hebben we het gehoopte en gewilde doel nog niet helemaal bereikt. Jullie zijn allemaal voorbeelden van wat we willen dat onze gemeenschap moet bereiken. Onder onze gasten vanavond zijn geestelijke leiders, politici, kunstenaars, dokters, advocaten, schooldirecteurs, leerkrachten en zakenmannen. Met andere woorden alle domeinen van het civiele leven zijn hier vanavond vertegenwoordigd. En jullie genodigden zorgen ervoor dat dit een geslaagde avond is.'
Algemeen coördinator Yüksel Kaya was verheugd dat hij de gasten in Ecoles de Etoiles mocht verwelkomen. 'De Turkse Belgen hebben zich vorig jaar als gemeenschap ingezet voor Somalië en Van. Dit jaar heeft de situatie in Myanmar ons nog maar eens getoond dat de belangrijkste eigenschappen van de mensheid liefde, mededogen, vrijgevigheid en hulpvaardigheid zijn. Als onze generatie een nieuwe en rechtvaardigere wereld wil bouwen, dan moeten liefde en mededogen de eerste stenen zijn.', aldus Kaya. Hij besloot zijn speech met de woorden 'Aan onze tafel en in ons hart is er plaats voor iedereen. Hopelijk kunnen we deze goede eigenschappen behouden en de wereld insturen.'

'Had ik hier maar mogen studeren.'

Aan het einde van de avond werden sommige genodigden gevraagd hun gedachten met het publiek te delen. Brussels minister Emir Kir bedankte Fedactio omdat de vereniging mensen uit verschillende sectoren van de maatschappij bijeenbracht. 'Wanneer mensen samenkomen en met elkaar spreken, beginnen ze elkaar te verstaan. Het spreekwoord luidt ‘onbekend is onbemind', maar Fedactio en zijn verengingen creëren dialoog en daarvoor wil ik hen dan ook van harte bedanken. Minister Kir loofde ook de school: 'Vandaag worden we niet meer verwelkomd in een hotel. Maar deze school is op zijn minst ook 5 sterren waard. Het is een buitengewone en prachtige school. Ze proberen de kinderen hier op te voeden met een alternatieve pedagogische methode. Om naar deze school te kunnen gaan, zou ik opnieuw een kind willen zijn. Ik wil de mensen die zich voor deze school hebben ingezet, feliciteren. De leerlingen die hier schoollopen mogen zich gelukkig prijzen.', zei hij verder.

'Samen staan we sterk'

Consul Deniz Cakar was verheugd met het diverse karakter van het aanwezige publiek. Volgens Cakar moet de Turkse gemeenschap in België voortaan meer ondernemen in plaats dan toekijken. Daarnaast had ze het ook over de komende verkiezingen: 'Het is belangrijk om met velen achter één kandidaat te staan. Op die manier is de kans groter dat onze belangen verdedigd worden.' Mehmet Akif Ersoy besloot de avond met de woorden: 'Samen staan we sterk'

Brussels volksvertegenwoordigster Mahinur Özdemir wenste alle aanwezigen een gezegende ramadanmaand en bedankte het bestuur van Fedactio voor de uitnodiging. Mahinur stond even stil bij de locatie waar het etentje doorging: 'Deze school is het mooiste bewijs van wat Turkse Belgen kunnen verwezenlijken door samen te komen en de handen ineen te slaan. Ik hoop dat deze onderwijsinstellingen zowel in België als in andere landen mogen toenemen.' 'Wij willen onze kinderen in deze school zien opgroeien', besloot ze.

Boodschap van liefde en vriendschap

Tijdens de avond werd ook even het woord gegeven aan enkele genodigden. Onder meer gemeentesecretaris van Schaarbeek Sait Köse, woordvoerder van de islamitische stichting in Turkije (Diyanet), voorzitter van de Assyrische vereniging in België Numan Ergen, Voorzitter van UTV Hikmet Cakir, lerares aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent Ilknur Cengiz, voorzitter van de Executief van Moslims in België Semsettin Ugurlu, oud-voorzitter Islamitische Federatie van België Zeki Bayraktar, Brusselse vertegenwoordiger van TOBB Bülent Bilgiç, algemeen voorzitter van BETIAD Ertugrul Demir, voorzitter van TÖSED Yasar Tümbas en advocate Esra Uçtu gaven een boodschap van liefde en vriendschap mee.

Videoclip brengt emotionele boodschap

Tijdens het eten werd een videoclip voorgesteld. Schrijver-journalist Kerim Balci schreef de tekst voor de clip en zanger Ibrahim Sadri sprak deze in. De clip kreeg de naam 'Herinner je' en gaat over het belang aan gesprek en dialoog bij het zoeken naar oplossingen. De clip zorgde voor emotionele momenten en na afloop gaf de zaal een oorverdovend applaus.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Fedactio Activiteiten

Kunst van het Samenleven

Sociale cohesie

Post A Comment: