De genodigden van Beltud kwamen bijeen in het huis van Hüseyin Yagmur en zijn echtgenote Ayse Malkoç en namen er deel aan de iftarmaaltijd. De gasten waaronder ook Belgen van Franse, Congolese en Roemeense origine, konden van de gelegenheid gebruik maken vragen te stellen over Turkije, de Ramadanmaand, de vasten en de iftar.
De gasten kregen verschillende traditionele Turkse lekkernijen voorgeschoteld zoals tarhanasoep, auberginesalade, bladerdeeg gevuld met spinazie en kaas, rijst, kebap en gevulde wijnbladeren. De gasten zeiden vereerd te zijn de iftarmaaltijd bij de familie Yagmur te mogen doorbrengen en bedankten de familie voor hun gastvrijheid. De gastvrouw zei daarop dat het een plezier was de maaltijd met hen – die ze nochtans voorheen niet kende - te mogen delen.
Tijdens het nagerecht gaf de gastvrouw meer uitleg over de bereidingswijze van Turkse thee. De gasten kregen tot hun verbazing en blijdschap ook nog geschenkje mee. Dit Ottomaanse gebruik wordt “dis kirasi” genoemd, dit is een klein cadeautje ter compensatie van de slijtage aan de tanden van het vele eten. De gasten bleven praten tot de vroege uurtjes: het begin van een nieuwe vriendschap is een feit.
De nieuwschierigheid van de gasten naar de Turkse cultuur werd door dit samenzijn aangescherpt. Sommige gasten zouden graag hun volgende vakantie in Turkije doorbrengen en vonden het etentje een uitgelezen manier om van dichtbij kennis te maken met de Turkse cultuur, de Ramadanmaand, de Turkse keuken en de iftar. Onder de gasten was ook een radioreporter van de franstalige radiozender RTBF aanwezig. Zij bracht in haar reportage verslag uit van deze activiteit van Beltud.
Post A Comment: