Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Vicevoorzitter van het Europees Parlement: “Leven met een meervoudigeidentiteit is geen probleem maar een kans.”

Share it:
De Raad van Bestuur van Fedactio en de vertegenwoordigers van de lidverenigingen mochten op 6 juni een belangrijke delegatie van de Franstalige groene partij Ecolo verwelkomen. Vicevoorzitter van het EP Isabelle Durant stond aan het hoofd van de delegatie die bestond uit oud-partijvoorzitter Sarah Turine, nu regionaal secretaris Brussel en ex-Europarlementariër Cem Özdemir, vandaag copartijvoorzitter van de Groenen in Duitsland.

Algemeen secretaris van Fedactio Ahmet Ulusoy opende de avond en verwelkomde de gasten in naam van Fedactio. Daarna gaf hij het woord aan enkele vertegenwoordigers van de lidverenigingen die kort hun activiteiten toelichtten. Naast Durant en Turine maakten Federaal volksvertegenwoordiger Zoé Genot, Brusselse volksvertegenwoordigers Barbara Trachte, Alain Maron, Ahmed Mouhsin en Zakia Khattabi en een tiental Brusselse Ecolo-leden deel uit van de delegatie. Ali Yurttagül, raadsman van de groenen in het Europees Parlement en 50 vertegenwoordigers van middenveldorganisaties namen ook deel aan het etentje.
“We zijn er ons van bewust dat we te weinig contact hebben met onze medeburgers van allochtone afkomst.”

Oud-voorzitter van Ecolo Sarah Turine hield een korte speech: “We zijn zeer blij dat we vandaag met jullie kunnen samen zitten. Ik bedank Fedactio voor de goede ontvangst.” Turine lichtte hun project ‘Ecolo in het meervoud’ (Ecolo au pluriel) dat zo’n anderhalf jaar geleden van start ging, toe: “Dit project wil het contact tussen Ecolo en de inwoners van allochtone afkomst en inwoners uit arme wijken versterken.” Het project is ontstaan na de regionale verkiezingen van 2010 vertrekkend van de vaststelling dat er in Brussel een dualiteit bestaat op vlak van slaagkansen in het onderwijs, taalvaardigheid en succes op sociaaleconomisch vlak. “We zijn er ons van bewust dat Brussel twee in één is. Er bestaan zowel probleemwijken als buurten die hun inwoners meer levenskwaliteit en welzijn bieden.” De Brusselse ‘groenen’ geloven erin dat hun politiek programma een oplossing kan bieden voor deze kwestie van dualiteit maar daarvoor hebben ze lokale gesprekspartners nodig. “Het heeft geen zin om er als enkeling in te geloven bovendien zijn we ervan bewust dat we te weinig contact hebben met onze medeburgers van allochtone afkomst.”, zei Turine. “We willen daarom samenkomen met verenigingen, wijkcomités en goed georganiseerde allochtone verenigingen om zo de dialoog aan te gaan en te luisteren naar hun voostellen, eisen en de vaststellingen die ze gedaan hebben door veldonderzoek. We willen dit alles confronteren met de visie van Ecolo om een beter werk te kunnen verrichten."

Covoorzitter van de groene partij in Duitsland Cem Özdemir herinnert ons eraan dat de Vlaamse en Waalse groenen zich in het Federaal Parlement onder eenzelfde naam hebben verzameld. Dit bewijst dat ze niet verhinderd worden door nationalistische overtuigingen, zei hij. “Je kunt christen, moslim, jood of atheïst zijn of je kunt nog een andere geloofsovertuiging hebben. Maar allemaal delen we gemeenschappelijke waarden. Dat zijn de Europese waarden, de waarden van elk land. Ik denk dat die waarden ons de juiste weg moeten tonen. Volgens mij heeft het veelbesproken begrip ‘integratie’ een eenvoudige betekenis. Eerst en vooral moet je moeite doen om de officiële taal van het land onder de knie te krijgen. Ten tweede moet je de grondwet respecteren die op zichzelf al een gemeenschappelijk waarde is. En ten derde moeten we inspanning leveren om onszelf ontplooien en ervoor te zorgen dat onze kinderen het beste onderwijs kunnen genieten. Enkel zo kunnen we volwaardig participeren in deze maatschappij.”, aldus Özdemir.

“Leven met een meervoudige identiteit is geen probleem maar een kans.”

Vicevoorzitter van het Europees Parlement Isabelle Durant bedankte Fedactio voor de hartelijke ontvangst en zei dat ze als groenen blij zijn in Fedactio te komen want ze geloven dat ze samen met de lidverenigingen nog veel kunnen verwezenlijken. “Ik ben er absoluut van overtuigd dat we in ons dagelijks leven maar ook op vlak van milieu, economie en vrouwen en inzake de verbetering van onze levenskwaliteit en de levenskwaliteit in het algemeen nog veel samen kunnen ondernemen.”, verklaarde Isabelle Durant. Daarom wilde ze de ‘groenen’ uit Brussel en Schaarbeek laten kennismaken met Fedactio. “Het is goed leven met de meervoudige identiteit, waarvan ik trouwens zeker ben dat jullie die realiteit ook ervaren. Inwoner van Schaarbeek, Brusselaar, Vlaming, Waal, Europeaan...Ik ben ervan overtuigd dat het goed leven is met een meervoudige identiteit. Leven met een meervoudige identiteit is geen probleem maar een kans.”, zei Durant. Ze is heel tevreden over de samenwerking met veel vrouwen uit de Turkse gemeenschap en loofde de verenigingen voor hun dynamisme.

Na het eten gaven Cem Özdemir en Sarah Turine een interview met de pers over de activiteiten van Fedactio.

Cem Özdemir: “Ik vond het een geslaagde avond. In Fedactio worden er mooie projecten opgezet in het teken van de sociale cohesie. Wat niet voor de hand ligt in België, dat weten jullie beter dan ik. Wat betekent nu Belg zijn? Het is een moeilijke vraag. En als er wordt gesproken over integratie, hoe ver reikt die? Zich integreren in Schaarbeek? In Brussel? In Vlaanderen, in Wallonië? In België? Eigenlijk zie ik België als een klein Europa. De mensen van Turkse afkomst die hier wonen, worden als het ware geconfronteerd met de kleinere versie van de problemen van Europa.”

Sarah Turine: “De creativiteit en het enthousiasme die de projecten van Fedactio kenmerken zijn volgens mij nuttig en nodig in een stad als Brussel zowel om het samenleven te bevorderen als om ervoor te zorgen dat Brussel echt gevormd wordt door een geheel van alle gemeenschappen die in deze stad wonen. Hierbij denk ik aan twee projecten. Eerst en vooral het sprookjesachtige concept van de Kleuren van België. Kinderen van verschillende culturen brengen een professionele show en spannen zich in om de taal van de ander te spreken en te begrijpen. Dat is geweldig. En het succes van het project is indrukwekkend. Dat betekent dat de bevolking op zo’n initiatief gewacht heeft. Een ander project dat ik buitengewoon vind, is de Sociale Wetenschappen Olympiade. In België worden sinds dag en jaar verschillende olympiades georganiseerd, dit vooral op het gebied van de exacte wetenschappen. Een wedstrijd opzetten die gericht is op het oplossen van sociale problemen, is een belangrijke troef- ik denk hierbij vooral aan Brussel maar dit geldt voor het hele land – om te leren begrijpen dat ‘anders zijn’ niet zozeer een handicap maar wel een rijkdom en meerwaarde betekent.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Fedactio Activiteiten

Sociale cohesie

Post A Comment: