Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

De bijdrage van civiele initiatieven in Turkije onder de loep

Share it:
Enkele academici en leden van het  advies- en jurycomité van de projecten die Fedactio en de lidverenigingen, hebben van 1 tot 6 juni deelgenomen aan een uitstap naar Turkije. Daar konden ze de rol en bijdrage van de civiele initiatieven in het huidige Turkije van dichtbij bestuderen.

Prof. Dr. Ides Nicaise, Prof. Dr. Dirk Jacobs, Prof. Dr. Piet Van Avermaet en Prof. Dr. Mieke Van Haegendoren zagen hoe de civiele samenleving in Turkije in zijn werk gaat en wat de bijdragen zijn aan het onderwijs, het maatschappelijke leven en de sociale cohesie. Daarnaast konden de professoren van de gelegenheid gebruikmaken om de geschiedkundige en culturele hoogtepunten van het land te ontdekken. Tijdens de studiereis bezochten ze onder meer de steden Istanbul, Gaziantep, Urfa en Mardin.
De eerste dag bezochten de Belgische professoren de trekpleisters van Istanbul: het Topkapipaleis, de Sultan Ahmetmoskee, in Europa bekend als Blauwe Moskee omwille van zijn tegels en het Ayasofyamuseum, één van de 8 wereldwonderen. Ook werd een bezoekje gebracht aan Haliç (de Gouden Hoorn). Tijdens de tweede dag gingen de academici langs bij de hulporganisatie ‘Kimse Yok Mu’ die na de zware aardbeving van 17 augustus werd opgericht en ondertussen in verschillende landen (nood)hulp verstrekt. Prof. Dr. Ides Nicaise, Prof. Dr. Dirk Jacobs, Prof. Dr. Piet Van Avermaet en Prof. Dr. Mieke Van Haegendoren kregen er meer informatie over hoe de vereniging hulp biedt in rampgebieden, wat voor hulp ze verstrekt en hoe ze duizenden vrijwilligers bereikt. De professoren toonden een bijzondere interesse in projecten zoals het ‘nieuwe dorp’ in Afrika, de campagne ‘Insanlik Ölmedi’ (Solidariteit is niet dood) die opgezet werd na de aardbeving in Van en de knuffelcampagne in het Zuidoosten van Turkije.

Vervolgens ging de groep op bezoek bij de Stichting Journalisten en Schrijvers en lunchten ze samen met de voorzitter Mustafa Yesil. Hij gaf hen meer informatie over de projecten omtrent sociale cohesie en interreligieuze en interculturele dialoog die de stichting opgezet heeft. Hij haalde voorbeelden aan zoals het Platform Abant dat een cultuur van democratie en compromis vormde in een periode waarin het land verdeeld was en de platforms Eurazië en KADIP die in Turkije en op ander plaatsen in de wereld een sfeer van tolerantie proberen te creëren. Yesil vervolgde dat ze ook in Brussel en Washington een vestiging willen openen.

Na dit boeiende bezoek, zette de groep hun trip verder naar de Camlicaheuvel en maakten ze een tochtje op de Bosphorus naar de Kiz Kulesi (Meisjestoren). Daarna gingen ze naar de wijk Kuzkuncuk waar ze een moskee, een Armeense kerk en een synagoge binnengingen. Zangoç Aram Safaryan vertelde dat de sultan de Armeense architect van het Beylerbeyi Paleis beval om hetzelfde materiaal te gebruiken voor de Armeense kerken uit gemakzucht voor de chef en de arbeiders. Safaryan die vertelde dat ze een goede relatie hebben met de imam van de moskee en de islamitische gemeenschap, voegde toe dat hij politici veroordeelde die vroegere kwesties het onderwerp maken van hun politiek. “Hetgeen dat reëel is, is de vriendschap en vrede tussen Armenen en Turken, tussen moslims en christenen”, sprak hij. Safaryan leidde de gasten rond in de moskee en vertelde dat de met goud bezette versieringen die naast het altaar staan uit Italië werden meegebracht en geschonken werden aan de moskee. De bezoekers zeiden dat het Westen ook nood heeft aan zo’n tolerantie en wensten dat de Europeanen toe.

De volgende bezienswaardigheid was Sapphire op de Europese kant van Istanbul. Het gebouw is met zijn 261 meter het hoogste van Europa. De groep trok een foto op het terras dat een prachtig uitzicht heeft op de schoonheid van de Bosporus en ze genoten even later in een restaurantje in de wijk Florya van de lekkernijen uit de keuken van Hatay. Turks Prof. Dr. Ihsan Yilmaz en Dr. Savas Genç namen ook deel aan het etentje en er werd gesproken over de actuele politieke agenda van Turkije, de democratisering, de moeilijkheden in Turkije, de relaties tussen de Europese Unie en de buurlanden en de Koerdische kwestie.

“De civiele samenleving vult de tekortkomingen van de staat in. Wij hebben ook zo’n samenleving nodig”

Dezelfde avond vloog de groep naar Gaziantep in het zuidoosten van Turkije. ‘s Morgens bij het ontbijt maakten ze kennis met Dr. Gökhan Bacik van de Universiteit Zirve. Bacik die jaren onderzoek deed naar het Middenoosten had het met de academici over de strijd in Syrië en de invloed daarvan op de regio, de binnenlandse en buitenlandse politiek van Turkije en de nieuwe grondwet. Dr. Gökhan Bacik gaf enkele voorbeelden die aantoonden dat de civiele samenleving het erfgoed van het verenigingsleven, dat anders is dan in Europa, helpt ontwikkelen. Daarop zeiden de bezoekers dat er geen zo’n civiele samenleving bestaat in Europa en dat Turkije een voorbeeld is op het vlak van civiele initiatieven. “In Europa bestaat er ook een civiele samenleving maar die bereikt niet veel. Jullie civiele samenleving vult de tekortkomingen van de staat in. Wij hebben dit soort samenleving ook nodig.”, aldus de academici.

Na het ontbijt kregen ze een rondleiding in de Universiteit Zirve. De Universiteit Zirve werd in het jaar 2010 opgericht met de steun van zakenmannen uit Gaziantep. Op dit ogenblik volgen meer dan 3000 Turkse studenten en ongeveer 300 buitenlandse studenten les aan deze universiteit. De universiteit beschikt over een oppervlakte van 12 000 vierkante meter en is uitgerust met de laatste technologische snufjes. Dankzij de goeie banden met een familie uit de bedrijfswereld zal er een ziekenhuis ter waarde van 50 miljoen dollar worden gebouwd en komt er een huisvestigingsproject genaamd Antepia dat zal zorgen voor de inkomsten van de universiteit. Vervolgens werd ook een bezoek gebracht aan de studio’s van de tv-zender Dünya TV. Dit was de eerste private zender die in het Koerdisch uitzond. De nieuwsdirecteur Erhan Topal en de regisseur Nevzat Keskin gaven meer uitleg over de zender. Dünya TV, die behoort tot de groep Samanyolu, bereikt dankzij satelliet een groot publiek in vele landen met haar programma’s die overwegend gericht zijn op cultuur, geschiedenis, moraliteit en sociale problematiek. Zo zendt het een programma uit om Koerdisch aan te leren zodat de culturele rijkdom van de Koerden niet verloren geraakt en helpt het zo ook vrede en tolerantie te bevorderen. Daarnaast worden de problemen die de Koerden dagelijks ondervinden onder de loep genomen en wordt er met de bevoegde instanties gesproken. In de toekomst zal er door middel van een Turks tv-programma ook een bijdrage geleverd worden aan de normalisering van de regio en het bestrijden van vooroordelen tegenover Koerden.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Fedactio Activiteiten

Kunst en Cultuur

Post A Comment: