Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Beltud organiseerde een uitstap naar Turkije met Prinses Stéphanie deWindisch-Graetz

Share it:
Prinses Stéphanie de Windisch-Graetz nam deel aan de Turkijereis georganiseerd door de Vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap (Beltud). De Prinses heeft zowel banden met de Belgische Koninklijke familie als met het Ottomaanse rijk via haar grootvader Nurbar Pasa.

De prinses werd tijdens de reis naar Bursa en Istanbul vergezeld door Beltudvoorzitter Seval Kayman, Public Relations Assistant van Fedactio Arzu Pehlivan en voorzitter van de confederatie van de Europese-Turkse Zakenwereld (UNITEE) Dr. Adem Kumcu.

De eerste halte tijdens de reis was de stad Bursa waar Prinses Stéphanie de mogelijkheid kreeg om de historische gebouwen te bezichtigen. Ze was onder de indruk van het culturele erfgoed van deze stad die ooit de hoofdstad van het Ottomaanse rijk was. De prinses bezocht het mausoleum van de eerste leden van de Ottomaanse dynastie. Daarna nam ze deel aan een lunch die de burgemeester van Osmangazi Mustafa Dündar en zijn echtgenote voor haar georganiseerd hadden.

Nadat de burgemeester wat meer uitleg gegeven had over Bursa en de geschiedenis van de Islam, nodigde hij de prinses uit om te proeven van verschillende lekkernijen uit de Ottomaanse keuken. Terwijl de prinses de historische monumenten bezocht in het gezelschap van burgemeester Dündar, zei ze dat Bursa een droomstad is en dat de indrukken, geuren en zelfs de stenen het verleden uitstralen. Ten slotte woonde Prinses Stéphanie een voorstelling van draaiende derwisjen bij. Nadat ze samen met de derwisjen gebeden had, noteerde ze in haar memoiresschrift dat ze zich tijdens de ceremonie dichter met God verbonden voelde.

Daarna vervolgde het gezelschap hun reis naar Istanbul waar als eerste de Sultan Ahmetmoskee werd bezocht onder begeleiding van de imam Hasan Kara. Prinses Stéphanie luisterde naar de uitleg die gegeven werd over de moskee en verzocht de imam een speciaal gebed te doen. Vervolgens werden de musea ‘Koc’ en ‘Sabanci’ bezocht en werd er een foto getrokken voor het treinwagon waarin keizer François-Joseph ooit gereisd heeft.

De volgende bezienswaardigheid was het Topkapipaleis. De museumdirecteur prof. dr. Ilber Ortayli gidste de groep. Ondanks dat het een bewolkte dag was, was het de dag waarop Prinses Stéphanie vernam dat er verwanten van haar in Turkije leven. Daarop belde Ilber Ortayli, Saro Dadian een verre neef van de prinses op en zorgde ervoor dat ze elkaar konden ontmoeten. ‘s Avonds tijdens het diner ontmoette ze haar neef en maakte ze ook kennis met Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu. Tijdens het eten gaf Saro Dadian de prinses foto’s van hun gezamenlijke familieleden cadeau en vertelde Sehzade Osmanoglu hoe zijn familie leefde tijdens het Ottomaanse rijk en de Republiek.

Ten slotte bezocht de prinses het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel. De prinses voerde een gesprek over interreligieus dialoog en wereldvrede met Patrik Bartolomeos en verzocht hem om een speciaal gebed. Prinses de Windisch-Graetz verklaarde dat ze met gemengde gevoelens naar België terugkeerde en dat ze zeer blij was twee prachtige historische steden bezocht te hebben.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Leden Activiteiten

Sociale cohesie

Uitgelichte activiteiten

Post A Comment: