Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Workshop (1&2) - Diversegem

Share it:

 
 
Op dinsdag 4 mei 2021 en woensdag 19 mei 2021 organiseerden Fedactio en Motief vzw twee online workshops. Motif vzw is een opleidingsinstituut gespecialiseerd in het thema 'levensbeschouwing' in de samenleving. Motif vzw biedt een breed scala aan vormingen voor volwassenen. Ze werken rond de vragen:

- Hoe gaan we om met verschillen in onze hyperdiverse samenleving?
- Welke rol spelen onze eigen overtuigingen en die van anderen?
- Hoe bereiken we het nieuwe 'wij'?

Het eerste deel van de training vond plaats op 4 mei. Animators Jo en Leila stelden eerst Motief vzw voor en leerden daarna de deelnemers kennen. Daarna namen ze samen met de deelnemers ieders persoonlijke kijk op het leven, op de wereld, op elkaar en op de samenleving onder de loep. Ze concludeerden dat al deze verschillende visies deel uitmaken van onze hyperdiverse samenleving. Na de introductie oefenden de deelnemers hoe ze een gesprek konden voeren met mensen die verschillende meningen hebben. Ze spraken over actief luisteren, vragen stellen en constructieve feedback geven. In een rollenspel kregen de deelnemers de kans om deze praktijken toe te passen. Tijdens het volgende deel van de training introduceerden Jo en Leila het concept van de “Maatschappelijke ladder”. Ze spraken over hoe iedereen een ‘verzameling’ is van deelidentiteiten, die uiteindelijk bepalen wie we zijn. Iedereen heeft volgens leeftijd, geslacht, gezondheid, afkomst, werk, opleiding… een “plaats” op de maatschappelijke ladder. Als je jezelf hoog op de ladder bevindt, wordt de samenleving meer afgestemd op jouw behoeften. En andersom. De waarden en normen van een samenleving worden bepaald door mensen die hoog op deze maatschappelijke ladder staan. Deelnemers brachten deze theorie in de praktijk door een verhaal te schrijven in padlet in breakout rooms. Daarna bespraken ze de verschillende stereotypen en hoe ze aan te pakken. Ook spraken de deelnemers over racisme, seksualiteit, wereldbeelden… en hoe op een constructieve manier om te gaan met extreme uitspraken.

In het tweede deel op 19 mei volgden dezelfde deelnemers de interactieve workshop “Diversegem”. In het eerste deel van 4 mei creëerden ze kaders om negatieve, polariserende signalen in een context te plaatsen en leerden ze gespreksvormen en technieken die je kunnen helpen om met verschillende uitspraken om te gaan. Het doel van deze workshop "Diversegem" was om een ​​groep medeburgers  de fictieve buurt "Diversegem" te vormen en in gesprek te gaan over wie zij als groep in hun buurt willen laten wonen. Door deze oefening kregen ze op een speelse manier meer inzicht in de vaste beelden en stereotype ideeën die we hebben over de “ideale” samenleving. De deelnemers deden hun best en luisterden naar de verschillende visies van elkaar. Ze legden hun verwachtingen uit aan hun ‘medebewoners’. Uiteindelijk hadden de deelnemers een zeer diverse samenleving gecreëerd, rondom respect, openheid, betrokkenheid en tolerantie.



Share it:

Cine-community

Fedactio Activiteiten

Peace Cafe

Post A Comment: