Op zaterdag 10 april organiseerde Fedactio weer een gezellige filmavond met deze keer de film "Woman at War" van de Ijslandse Benedikt Erlingsson. Woman at War vertelt op een tragikomische manier het opmerkelijk dubbelleven van de vijftigjarige Halla. Enerzijds heeft ze een rustige baan als muzieklerares en dirigent van een koor. Maar in haar vrije tijd is Halla een gedreven milieuactivist die niet terugdeinst om de "grove middelen" in te zetten in haar strijd om de vervuilende aluminiumindustrie in IJsland een halt toe te roepen. Na de film volgde er een interessant debat over klimaatactivisme met Nikki Vanbuel en Fatih Cengiz.
"Woman at war" is een film die in de eerste plaats gaat over milieuactivisme. De mens versus de natuur. En er is geen betere plek hier in de westerse samenleving dan IJsland om dit te situeren. IJsland is één van de minst bevolkte stukken van Europa, maar toch is er een opmars van industrialisatie. Dit is niet naar de zin van het hoofdpersonage: Halla. Halla is een vijftigjarige vrouw, die op het eerste zicht een heel normaal leven leidt. Ze is lerares bij een zangkoor, woont in de stad, gaat graag zwemmen en heeft een goed contact met haar zus.
Extreem klimaatactivisme
Maar Halla leidt een geheim leven: ze is een milieuactiviste die stroomkabels saboteert dat de aluminiumindustrie plat legt. Zij is ervan overtuigd dat deze de natuur hard zouden gaan aantasten en spuugt op de houding van de multinationals. Ondertussen komt er steeds meer media aandacht op de incidenten. En ook Halla raakt meer in tweestrijd wanneer er een grote verandering op til staat in haar leven. Het thema klimaat en milieu wordt enorm scherp aangehaald in deze film. En dat is ook de reden waarom we deze film gekozen hebben. Het lokt discussies uit, de grote drijfveer voor deze cinécommunity.
De laatste twee films "Timbuktu" en "Short term 12" waren zwaarmoedig. Maar deze film presenteert de zware thema’s op een erg komische manier. Het zorgt voor absurde personages, die bepaalde stereotypes voorstellen van de huidige maatschappij. Ook kent de film veel momenten van spanning en kijkt het met momenten weg als een heuse thriller. Dit alles zorgt voor een toegankelijk wegkijkend geheel.
Post A Comment: