Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Evenement rond persvrijheid met IDP, Solidarity with Others en Fedactio

Share it:
Op maandagavond 17 februari organiseerden Intercultural Dialogue Platform (IDP), Solidarity with Others en Fedactio een evenement “Europe’s challenge for freedom of expression: Rethinking Europe’s role in safeguarding freedom of expression and media” gemodereerd door Selçuk Gültașlı met gastsprekers Guillaume Perrier en Ernest Sagaga.


Gültașlı leidde de avond in met een welkomstwoord aan de gastsprekers. Guillaume Perrier is journalist en ex-Turkije expert voor het Franse dagblad Le Monde. Perrier deelde zijn ervaringen als journalist in Turkije en zag hoe het medialandschap in Turkije maar ook in Europa veranderde.


Daarna ging het woord naar Ernest Sagaga, hoofd van International Federation of Journalists. De Federatie werkt aan campagnes om journalisten wereldwijd te ondersteunen. Hij sprak het publiek toe: “Vrije meningsuiting is een cruciaal, internationaal recht. Het is een metarecht, m.a.w. het bepaalt het genieten van alle andere rechten”. Hij haalde verschillende uitdagingen, waaronder sociale media en fake news, waarmee de pers steeds meer geconfronteerd wordt. Het is zijn mening dat de staat moet mechanismes in het leven moet roepen om de reputatie van de pers te beschermen. Journalisten moeten mensen voorzien van de juiste informatie op basis van waarheid, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. Hij vindt dat de journalisten belangrijke voelsprieten zijn binnen de maatschappij en dat ze mensen tot verantwoording kunnen brengen. Een aanval op journalisten, zo stelt hij, is met andere woorden een aanval op de maatschappij. De Federatie produceert jaarlijks rapporten en monitort binnen en buiten Europa.
Sagaga ziet een speciale rol weggelegd voor de Europese Unie. Als één van de fundamentele waarden van de EU moet meningsuiting niet enkel uitgedragen worden, maar ook worden beschermd als er bedreiging loert. De EU moet haar diplomatiek gewicht inzetten waar nodig.
Daarnaast, voegde Sagaga er nog aan toe, moet de media-geletterdheid van publiek vergroot worden. Mensen moeten onder mee onderwezen worden over dit nieuwe platfora van sociale media. Jongerenorganisaties, het middenveld, academici, journalisten... moeten gezamenlijk media monitoren, en ingrijpen als het fout gaat.

Share it:

Fedactio Activiteiten

Post A Comment: