Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Collège des Etoiles in Charleroi viert de Rechten van het Kind

Share it:
Op 3 december vond de opening plaats van de tentoonstelling "Porte-Drapeaux" in Rive Gauche in Charleroi. Deze tentoonstelling van kleine figuurtjes, tussen de kerstversiering van het winkelcentrum, viert het belang van de rechten van het kind.
Als onderdeel van de organisatie "Le Pays Noir célèbre les droits humains" heeft de middelbare school “Collège des Etoiles” in Charleroi besloten om de 30ste verjaardag van het Verdrag inzake de rechten van het kind in de kijker te zetten. De leerlingen knutselden kleine figuurtjes in elkaar die een verschillende artikelen uit het beroemde Kinderrechtenverdrag uitbeeldden.

Allemaal verschillend, allemaal gelijk.
Het project “Porte-Drapeaux” is bedacht en geleid door Muriel Adam, kunstenaar en kunstleraar aan het Collège des Étoiles in Charleroi. In samenwerking met Fedactio-Hainaut lanceerden ze het project om na te denken over de rechten van het kind, maar ook om de diversiteit van de inwoners in Charleroi te vieren.

De geknutselde figuurtjes stellen mensen voor. Ze zien er allemaal verschillend uit, maar ze hebben allemaal gelijke rechten. De figuren beelden de rechten van de mens uit: het recht op vrije tijd, het recht op meningsuiting, het recht op bescherming tegen alle vormen van discriminatie, het recht op vrijheid van informatie, participatie, het recht op passende informatie, het recht op een adequate levensstandaard en het recht op onderwijs.


Fedactio en haar lidverenigingen hebben zich ingezet om de rechten van het kind te promoten. Op 30 november 2019 organiseerden de Vlaamse Olympiade Vereniging en Francolympiades de tekenwedstrijd “Teken voor Kinderrechten”. Daarnaast loopt er ook een tentoonstelling in de bibliotheek Alfred Langlois van tekeningen van kinderen en jongeren uit het Fedasil centrum in Florennes.

Een symbolische plek Rive Gauche in Charleroi is een plaats van verbondenheid voor jongeren. De leerlingen van het Collège des Étoiles in Charleroi voelen zich daar welkom, zonder sociale of culturele uitsluiting.

De tentoonstelling in het centrum van Charleroi bevestigt ook het engagement van het Pays Noir voor de mensenrechten, in het bijzonder die van kinderen. Wij willen Télésambre, La Nouvelle Gazette en onze partners bedanken voor het verspreiden van het evenement. Wij willen ook de Schepen Julie Patte en Karim Chaïbai bedanken voor hun bezoek aan de vernissage. En tot slot maar niet het minst gaat onze dank uit naar Muriel Adam voor haar engagement achter dit hoopvol en ambitieus project.


Share it:

Ecole des Etoiles

Fedactio Activiteiten

Henegouwen

mensenrechten

Post A Comment: