Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

PERSMEDEDELING 27 JULI 2016

Share it:
Officiële verklaring van Fedactio vzw over de gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan in Turkije en die uitdeinen in België
Naar aanleiding van de poging tot staatsgreep die in Turkije plaatsvond op de avond van 15 juli, veroordelen wij als Belgische federatie van verenigingen die zich inzetten voor het samenleven en voor het actieve burgerschap,  alle vormen van anti-democratisch ingrijpen tegen elke wettig verkozen regering.In de nacht van 15 op 16 juli werden verschillende gebouwen van onze lidverenigingen in Gent, Antwerpen, Beringen, Maasmechelen en onze hoofdzetel in Brussel slachtoffer van vandalisme.Naast het bekladden van muren met haatboodschappen en het inslaan van ruiten, werden onze leden en vrijwilligers herhaaldelijk gelasterd en openlijk bedreigd via sociale media.

Deze feiten werden gepleegd onder het voorwendsel dat we betrokken zouden zijn bij of invloed hebben op de gebeurtenissen die in Turkije hebben plaatsgevonden.

Wij verwerpen deze beschuldigingen volledig.Wij betreuren dat de ernstige ontwikkelingen die het interne politieke leven in Turkije treffen, rechtstreeks naar hier worden geïmporteerd en dat de positieve acties van onze verenigingen, waarvan vele Belgische politici, ondernemers en middenveldorganisaties kunnen getuigen, met kwade bedoelingen in vraag worden gesteld.De heftigheid van deze beschuldigingen en dreigementen baren ons diep zorgen, omdat ze doelen op het creëren van een gevaarlijke polarisatie binnen de Turkse gemeenschap in België en hierdoor de cohesie en het welzijn binnen die gemeenschap schade toebrengen. Als burgers van dit land kunnen we alleen maar wensen dat het noodzakelijke wordt gedaan om dergelijke uitspattingen te voorkomen in onze samenleving, die gekenmerkt wordt door haar culturele rijkdom.Wanneer echter de dreigementen omslaan in concrete acties die de fysieke integriteit en de veiligheid van Fedactio en haar leden aantasten, kunnen we niet langer lijdzaam blijven toezien. De hoop op beterschap en inzicht bereikt haar grenzen wanneer er geweld aan te pas komt. Door de actuele escalatie ziet Fedactio zich genoodzaakt om zich te wenden tot de gerechtelijke autoriteiten. Fedactio heeft dan ook beslist om via haar advocaat mr. Walter Van Steenbrugge bij de onderzoeksrechter een klacht tegen onbekenden in te dienen om de strafrechtelijk beteugelde feiten die fysiek en in de sociale media  tegen haar en haar leden worden gepleegd, te doen ophouden.De juridische reactie van Fedactio op de escalatie in geweldmisdrijven, doet terzelfdertijd niets af aan haar eerste wens voor verzoening en vreedzame dialoog. Fedactio heeft zich altijd ingezet voor de sociale cohesie en de samenhorigheid. Fedactio is dus helemaal niet uit op vijandigheid. We zijn dan ook bereid ten allen tijde met wie dan ook in dialoog te treden of rond de tafel te zitten en het nodige te doen zodat de rust en kalmte in onze samenleving terugkeert.

Over FedactioDe Federatie van Actieve Verenigingen van België (Fedactio) is een koepelorganisatie van 67 verenigingen in België die via hun werking en activiteiten een gedeelde missie onderschrijven namelijk: de bevordering van de sociale cohesie en van de actieve deelname aan het maatschappelijke leven.Het merendeel van de lidverengingen van Fedactio werd opgericht door de 2de en 3de generatie Belgen van Turkse origine die een positieve bijdrage willen leveren op verschillende actiedomeinen in de maatschappij. Deze actiedomeinen werden ondergebracht in 7 platformen: Platform Onderwijs, Jeugd, Ondernemers, Professionelen, Vrouw en Maatschappij, Kunst en Cultuur en Sociale cohesie.

De lidverenigingen zetten zich in voor de bevordering van het burgerschap en de dialoog tussen de verschillende culturele groepen in ons land. Meer informatie vindt u terug op www.fedactio.be.Raad van Bestuur van Fedactio
Share it:

ACTIVITEITEN

Mededelingen

Post A Comment: