Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

SOWO en Olysso laureaten op Sociale Stage in gastvrij Kirgizië

Share it:
Op 31 augustus vertrokken de laureaten van SOWO en Olysso voor vijf dagen op sociale stage naar Kirgizië - het Republiek van de bergen en de gastvrijheid. Dit jaar namen 1173 leerlingen van het 3de graad deel aan SOWO, de Nederlandstalige Sociale Wetenschappen Olympiade. Havva Akcaoglu werd eerste in de categorie Varia en werd vervolgens verkozen als laureaat van SOWO tussen de winnaars van alle categorieën. Amandine Laridon en Perrine Morimont werden eerste in de categorie Onderwijs. Zij werden verkozen als laureaat uit de 560 Franstalige leerlingen van het 3de graad die deelnamen aan Olysso, de Franstalige Sociale Wetenschappen Olympiade.

De laureaten hebben zich in Kirgizië kunnen inzetten voor verschillende doelgroepen, zijn bekend geraakt met de cultuur, de geschiedenis en de natuur. Kirgizië is geen alledaagse vakantiebestemming, en vandaar ook werd de sociale stage  een unieke ervaring.

Schoolbezoek in Naryn
Op hun eerste dag bezochten de laureaten een secundaire privéschool en een staatsschool in Naryn, gelegen aan de grens van China. Ze kregen op beide scholen een uitgebreide rondleiding en de gelegenheid om een presentatie te houden over het thema empathie en diversiteit. Na de presentatie kregen de laureaten een heleboel vragen over het dagelijkse leven in België.

Helpen in de keuken
De laureaten mochten tijdens hun sociale stage het ontbijt verzorgen voor 88 leerlingen in het internaat van de secundaire privéschool. Ook bezochten ze een instelling voor opvang van 88 gehandicapte kinderen en mochten ze helpen bij de bereiding van het middagmaal. Na het eten kregen de laureaten een rondleiding in de instelling en deelden ze de ingekochte cadeau’s uit aan de gehandicapte kinderen.

Diner bij Kirgizisch gezin
Op de tweede dag gingen de laureaten dineren bij een Kirgizisch gezin. De gastvrouw verwende de laureaten met een typisch Kirgizische maaltijd. De Kirgiziërs staan erom bekend hun gasten behoorlijk te verwennen. Ontvang je gasten, dan staat er altijd genoeg eten op tafel.

Picknick in een ‘Joert’
Tijdens de sociale stage was er ook gelegenheid om de prachtige natuur van Kirgizië te verkennen. Er werd een ‘Joert’ voor de laureaten gereserveerd om te picknicken in openlucht. Joerten zijn traditionele vilten tenten waarmee families met hun vee rondtrokken. Na de picknick konden de laureaten het landschap verkennen op paard. Ook werden er spellen gespeeld met Kirgizische leeftijdsgenoten.

Citytrip Bishkek
De citytrip in Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, begon met een bezoek aan het stadscentrum, dat rijk is aan monumenten uit de communistische regeerperiode. Na een stuk politieke geschiedenis over het land konden de laureaten op de markt van Bishkek souveniers kopen, zoals traditionele kledij of typisch Kyrgizisch voedsel.

Meer weten over de sociale stage van de laureaten? Lees de blog over hun ervaringen.

Blog SOWO: http://blog.vlaamseolympiades.beBlog Olysso: http://blog.francolympiades.be
Share it:

ACTIVITEITEN

Francolympiades

Ledenactiviteiten

Nationaal

Olysso

Onderwijs

Sociale Wetenschappenolympiade

SOWO

Vlaamse Olympiade Vereniging

Post A Comment: