Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Het traditionele Ramadandiner van Fedactio gekenmerkt door diversiteitbinnen de Turkse gemeenschap

Share it:
De traditionele Ramadandiner die jaarlijks wordt georganiseerd door onze federatie heeft dit jaar plaatsgevonden in het Crowne Plaza. Ook dit  jaar gaven de genodigden, die afkomstig zijn uit alle hoeken van Anatolië, boodschappen van vriendschap en vrede mee.

Aan het evenement namen zo een 400 gasten deel, die bestonden uit politici, vertegenwoordigers van middenveldorganisaties, professionelen, journalisten en artiesten. Adviseur voor de Groenen in de EU Ali Yurttagül, Europees Volksvertegenwoordiger Metin Kazak, Federaal volksvertegenwoordiger en Burgemeester van Sint-Joost Emir Kır, Brusselse Volksvertegenwoordiger Hasan Koyuncu, Voorzitter van de Schaarbeekse Haard Seydi Sağ, Gemeenteraadslid Belma Tek, Voorzitter van de CHP (Republikeinse Volkspartij) in België Zuhal Kayhan,Voorzitter van de Unie van Belgisch Islamitische Cultuurcentra Davud Çınar, Secretaris-Generaal van de Belgische Diyanet Fonds Coşkun Beyazgül, vertegenwoordiger  van de Belgische Islam Federatie (BIF) Reşat Yırtık, Voorzitter van het Brusselse Ehlibeyt Islamitische Cultuurcentrum İsmail Dorbar, vertegenwoordiger van de Assyrische gemeenschap İbrahim Geçer, Voorzitter van de Europese Ondernemersconfederatie (UNITEE) Adem Kumcu, Vertegenwoordiger van TUSKON in België Serdar Yeşilyurt, Dr. Orhan Ağırdağ, Coördinator van het Platform 0090 Mesut Arslan, Vice-voorzitter van de Belgische Moslimgeleerden Raad Şemsettin Uğurlu, TV producer en journalist Hüseyin Dönmez, journalist Selçuk Gültaşlı, zangers Lütfü Gültekin, Kenan Erer, Kürşat Zengin, Samet Nohut, Pınar Türker en Emine Tokail, choreograaf Cihan Çöl, organisator Serpil Bozkurt en voetbalmanager Kısmet Eriş bevonden zich onder de aanwezigen.
Voorzitter van de Raad van Bestuur van onze federatie, Musa Soydemir, hield het openingswoords voor het diner en bedankte de gasten voor hun aanwezigheid. Soydemir wenste ter gelegenheid van de Ramadan vrede, gezondheid en rust aan iedereen en verkondigde dat het iftardiner werd georganiseerd om een boodschap te geven van eenheid en broederschap. “We wilden zaden van liefde en genegenheid strooien in de harten om weg te doen met mogelijke haatgevoelens. We wilden samenkomen rond datgene wat wij gemeen hebben en hetgeen dat wij niet gemeen hebben, is een  rijkdom”, deelde Soydemir mee.

Na het diner werden de gasten een microfoon gereikt opdat zij hun gedachten konden meedelen. Federaal Volksvertegenwoordiger  en Burgemeester van Sint-Joost, Emir Kır, zei “Ideeën en ideologieën kunnen verschillen maar met mensen moeten samenleven. Hier moeten organisaties initiatief nemen om mensen samen te brengen. Fedactio neemt dit initatief en daarvoor feliciteer ik hen”.

Nadien verkondigde Brusselse Volksvertegenwoordiger Hasan Koyuncu zijn tevredenheid over de diversiteit die hij rond de tafel zag. Koyuncu wenste dat door middel van het diner verschillen binnen de Turkse gemeenschap geminimaliseerd en de eenheid verzekerd konden worden.

Schepen Resul Tapmaz begon zijn rede met het bedanken van de federatie en zei “Fedactio levert actief een bijdrage aan de maatschappij en ik hoop dat ze dit verder blijft doen”.

Ex-voorzitter van de Moslimexecutieve en Vicevoorzitter van de Raad van Moslimgeleerden Şemsettin Uğurlu onderstreepte het belang van eenheid en samenhorigheid. “Laten we niet de stalen kabels van broederschap doorknippen en deze vervangen door zijden koorden. Laten we elkaar niet de rug omkeren, maar in het gezicht kijken. Laten we oprecht zijn met elkaar. Enkel op deze manier kunnen we één zijn”, aldus de vicevoorzitter.

Programmamaker bij Kanal Avrupa en journalist Hüseyin Dönmez benadrukte nogmaals het beeld  van éénheid en samenhorigheid tijdens het diner. Dönmez verklaarde dat organisaties worden gemeten op de meerwaarde die zij creëren in de maatschappij en dat “Fedactio en haar vrienden in Limburg een meerwaarde hebben gecreëerd. In Houthalen zal een prachtige school vanaf september onderwijs bieden aan 600 leerlingen. Dit alleen is voldoende om Fedactio en haar waardevolle vrienden toe te lichten”, sprak de journalist.

Ten slotte, uitte de voorzitter van de Belgische Unie van CHP, Zuhal Kayhan, dat het een grote prestatie is om zoveel verschillende mensen zonder een onderscheid te maken bij elkaar te brengen en bedankte iedereen, die een bijdrage leverde aan de organisatie van het evenement.

Tijdens het diner werd een beeldfragment uitgezonden van citaten die een gemeenschappelijk erfgoed zijn van wereldbeschavingen. Bovendien werd de videoclip getoond van het gedicht “Hatırla”, ingesproken door zanger Ibrahim Sadri en geschreven door journalist/auteur Kerim Balcı, die veel belangstelling kreeg van de genodigden. De clip die zorgde voor emotionele momenten vertelt het belang van dialoog en communicatie in het oplossen van problemen.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Kunst en Cultuur

Kunst van het Samenleven

Sociale cohesie

Vrouw en Maatschappij

Post A Comment: