Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Sociale problemen aangekaart in het Ministerie van Onderwijs

Share it:
Op 17 mei 2014 verwelkomde het Ministerie van Onderwijs de finalisten van de Sociale Wetenschappen Olympiade (SOWO). In de vergaderzalen van het ministerie stelden de jongeren uit de 3de graad hun onderzoek voor in één van de domeinen van de sociale wetenschappen zijnde media, sociale cohesie & burgerzin, Europa, economie, gezondheid en onderwijs.

De Sociale Wetenschappen Olympiade is een initiatief van de Vlaamse Olympiade Vereniging (VOV). Deze unieke interscolaire wedstrijd in Vlaanderen daagt de leerlingen van de 3de graad uit een oplossing te bieden voor een maatschappelijk probleem. Gedurende een volledig schooljaar hebben de gemotiveerde jongeren individueel of in groep aan hun onderzoek gewerkt en de vruchten van dit werk hebben ze afgelopen zaterdag voorgesteld in het Ministerie van Onderwijs. 1360 leerlingen namen dit jaar mee aan de olympiades en 30 hiervan stroomden door naar de finale.

Het jurycomité dat bestond uit Prof. dr. Johan Ackaert, Prof. Dr. Johan Leman, Prof. Dr. Ides Nicaise, Prof. Dr. Bart Van De Putte, Prof. Dr. Mieke Van Haegendoren, Prof. Dr. Peter Van Peterghem, Prof. Dr. Josse Van Steenberge, Prof. Dr. Helga De Valk, Prof. Dr. Dimitri Mortelmans, Prof. Dr. Patrick Deboosere, Prof. Dr. Marc De Vos, Prof. Dr. Filip Dochy, Prof. Dr. Dries Lesage, Prof. Dr. Bea Cantillon, Prof. Dr. Orhan Agirdag, Francis Loyens, Siegfried Bracke, Gie Goris, Jan Verheyen, Karel Vinck, Cathy Derx, Guy Tegenbos en Bert Anciaux  evalueerde de papers van de deelnemers. Vervolgens werden de beste 5 werkjes per categorie geselecteerd om nog eens geëvalueerd te worden door de categoriespecifieke juryleden. Pesten op school, GAS-boetes, rechten van gedetineerden, cultuureducatie, de leeftijd voor studiekeuze in het secundair onderwijs en nog vele interessante actuele thema’s werden aangekaart door de 18-jarige studenten.


De eerste van elke categorie werd aangekondigd en mocht opnieuw presenteren voor het hele jurycomité en alle deelnemers. In de categorie Gezondheid was Elke Peeraer de finaliste. Frederic Smets en Joran Merckx waren de winnaars van de categorie Burgerzin. Marieke Engelbeen behaalde de eerste plaats in de categorie Europa. Media-winnaars waren Ruben Schreurs en Gitte Vermunicht. Steven Devolder greep de eerste plaats in de categorie Economie. De grootste prijs in Onderwijs ging naar Brecht Van Vliet en Sam Claerhout-Moria.


Ten slotte brak het grote moment aan. Na de evaluatie van alle finalisten, kondigde het jurycomité Elke Peeraer aan als dé winnares van SOWO 2014. Elke mag deelnemen aan de sociale stage die zal plaatsvinden in het najaar.


Het evenement werd afgesloten met een receptie, waar de deelnemers en juryleden konden napraten bij een hapje en een drankje.

Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Leden Activiteiten

Onderwijs

Sociale Wetenschappenolympiades

Top Projecten

Uitgelichte activiteiten

Post A Comment: