Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

De Brusselse Cultuurdagen was een schot in de roos

Share it:
De Brusselse Cultuurdagen die plaatsvonden van 9 tot 11 mei kenden een groot succes. De cultuurfestival werd bezocht door duizenden mensen uit heel België. Het evenement werd bezocht door vele artiesten en politici.

 

De Brusselse Cultuurdagen is een 4-daags festival georganiseerd door de vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap (Beltud) in samenwerking met de school ‘Ecole des Etoiles’. Het festival vindt plaats op het schoolterrein in Brussel. De Franstalige versie van de populaire Turkse poppenkastvoorstelling “Hacivat&Karagoz” mocht gisteren de aftrap geven. Honderden kinderen en hun ouders volgden met plezier deze komische voorstelling.

Naast toneel stond ook literatuur op het programma. Journalist en schrijver Hilmi Yavuz gaf een seminarie met als titel “beschaving, identiteit en cultuur”. Yavuz ging verder in op het identiteitsprobleem en zocht naar een antwoord op de vraag “Moeten we rekening houden met de context als we de identiteit onderzoeken?”. Na enkele vragen uit het publiek werd het seminarie beëindigd met een signeersessie.

Tijdens de namiddag zorgden de leerlingen van de Lucerna Dansacademie en de leden van de Waalse volksdansgroep Djoyeûs Potcheûs voor een waar folklorisch dansspektakel.
Turks theaterspeler Kenan Isik was de tweede gastspreker van de dag en hield een seminarie over de invloed van het imperialisme op de cultuur. Aan het einde van dit interactieve seminarie droeg Isik één van zijn bekende gedichten op.
De Belgische groep Polk had de eer om de eerste dag van de Brusselse Cultuurdagen af te sluiten met een schitterend concert. De oprichter van de groep Polk Yves Barbieux nam in 2003 mee aan het Eurovisiesongfestival als lid van Urban Trad met het nummer Sanomi. Hij grapte dat hij het niet erg vond om op de tweede plaats na Sertap Erener te eindigen. De groep bracht in hun eigen stijl bekende muziekstukken uit de hele wereld en verwerkte ook een nummer van de Turkse popartiest Tarkan.

Naast de talrijke culturele activiteiten konden de aanwezigen de hele dag lang proeven van het lekkerste uit de Turkse keuken. In de tent van Beltud werden de bezoekers verwend met heerlijke thee en koffie en optredens van de liveband. Ook voor de allerkleinsten zorgde Beltud voor een onvergetelijk dag met een gevarieerd programma: grimme, ponyrijden, carrousel, clown, dans...

De inkomsten van de Brusselse Cultuurdagen gaan integraal naar het nieuwe onderwijsproject van ‘Ecole des Etoiles’. Tot en met zondag 12 mei opent de Brusselse Cultuurdagen zijn deuren voor jong en oud.Vrijdag 10 mei

De 2de dag van het Brusselse cultuurfestival was net zoals de eerste dag een groot succes.

In de splinternieuwe theaterzaal van 'Ecole des Etoiles' werd de Turkse poppenkastvoorstelling ‘Karagoz-Hacivat’ onder grote belangstelling gevolgd en beloond met een welverdiend applaus. Na de voorstelling konden de aanwezigen op het festivalterrein genieten van een volksdansvoorstelling.

Vervolgens vond er in de theaterzaal een Franstalige BX stand-up voorstelling plaats. De toeschouwers die deze voorstelling hebben bijgewoond, verlieten de zaal met een goed humeur.

Nog een plaats die druk door de aanwezigen bezocht werd, waren de handambachtenateliers. Er werden demonstraties gehouden van  handambachten uit het Oosten en het Westen zoals tapijtweven, kantklossen, seramiek beschilderen, calligrafie en glasblaaskunst.

Zo’n groot evenement zonder bekende figuren is haast onvoorstelbaar. Zo hebben de organisatoren volgende personen mogen verwelkomen; Senator Fatiha Saidi, Federaal Parlementslid Zoe Genot, Brussels Parlementslid Ahmet Mouhssin en Mahinur Ozdemir, Burgemeester van de gemeente Sint-Joost-ten-Node Emir Kir, Schaarbeekse Schepen van Cultuur Sadik Koksal, Consul-Generaal van Turkije Ali Baris Ulusoy en directeur van de Nabijheidspolitie Theo van Gasse. De interesse van de aanwezige politici voor het festival was zeer groot.

In de vriendschapstent van Beltud konden de aanwezigen een hele dag lang genieten van non-stop livemuziek, verse koffie en thee en diverse lekkernijen.

De fantasische afsluiter van de avond was het concert van Muazzez Ersoy. Dit concert werd niet alleen door de Brusselaars bijgewoond, ook mensen uit andere streken van het land zakten af naar Haren.Zaterdag 11 mei

Ondanks het frisse weer was het gezellig druk op de derde dag van de Brusselse Cultuurdagen.

De voorlaatste dag van het Brusselse cultuurfestival begon met de voorstelling van de groep ‘Mamemo’ die de kinderen een onvergetelijk moment deed beleven. Inhoudelijk stonden  muziek, dans en verschillende sketches op de voorgrond.

Ook op de derde dag van het festival hebben de mensen op het festivalterrein genoten van de verschillende kleurrijke en schitterende volksdansen van zowel de Vlaamse en Kaukasische streken als de Zwarte Zee.

Vervolgens stond er op litererair vlak een interessante seminarie op het programma met als thema ‘de oostelijke en westelijke strekkingen in gedachtengoed en kunst’ met als spreker Prof. Nazan Bekiroglu. Ook hiervoor was de belangstelling zeer hoog. Prof. Nazan Bekiroglu begon haar gesprek door erop te wijzen dat het Oosten zijn eigen manier van denken en kunst heeft. Verder maakte zij een vergelijking met de kunst uit het Westen en de kunst in de islamwereld.  Zij deelde ook mee dat tijdens de Renaissance de levendige beelden die de echte zeer sterk benaderden, als echte kunst beschouwd werden terwijl er in de islamwereld van dergelijke benaderingen afstand gehouden werd. Na de korte maar zeer leerrijke uiteenzetting beantwoordde Prof.Nazan Bekiroglu de vragen uit het publiek.

De culturele en welgeslaagde dag eindigde met het concert van Kirac op het festivalterrein. Tot in de late avond heeft hij in de vriendschapstent genoten van een leuke avond.

Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Brusselse Cultuurdagen

Kunst en Cultuur

Leden Activiteiten

Sociale cohesie

Uitgelichte activiteiten

Post A Comment: