Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Vorming 'Kruiden tegen winterkwaaltjes' bij Damla

Share it:
In samenwerking met Vormingplus-limburg heeft Damla VZW, lidvereniging van Fedactio op zaterdag 8 december 2012 een vorming ‘kruiden tegen winterkwaaltjes' georganiseerd. De vorming vond plaats in de lokalen van Vuslat Genk.

Tijdens deze vorming kregen de deelnemers een uiteenzetting over kruiden die geschikt zijn in de winter.
Mevrouw Gaby Lormans vertelde dat kruiden en zelfs onkruid allemaal een betekenis heeft voor ons lichaam. Tijdens deze avond kregen we kruidentips om ons lichaam te sterken tegen verkoudheden en griepjes (zowel met gewone voeding als met supplementen). We maakten enkele eenvoudige hoestsiroopjes en een olie of crème voor winterhanden en wintervoeten.

Lormans vertelde dat je je snel als weer 'de oude' kan voelen na een aanval van griep of aandoening van de luchtwegen bij het gebruik maken van rozenbottelthee. Rozenbottels bevatten heel veel vitamine C en kikkeren je gauw weer op. Je kan ook gebruik maken van rozenbottel confituur. Het voordeel is dat deze geen suiker bevat en dus ook mag aangeraden worden aan mensen met een suikervrij dieet. Gebruik 10 geplette rozenbottels van de hondsroos op een halve liter water. Tien minuutjes laten rusten, zeven en de thee is gebruiksklaar. Pluk de rijpe rozenbottels, de kleine vruchtenknopjes van de hondsroos in het najaar. Grieperig gevoel, verkoudheid of een ander winterkwaaltje? Gelukkig zijn er rozenbottels.

Zij heeft ons ook geleerd hoe we prikkel hoest en hardnekkige hoest kunnen verhelpen. Sommigen hebben wekenlang last van een droge prikkelhoest. Het is niet enkel erg vermoeiend en houdt je uit de slaap, het is ook erg belastend voor de longblaasjes. Selderthee helpt je van die vervelende prikkelhoest af. Drink selderthee voor het slapengaan en je geniet van een hoestvrije nacht. Deze thee mag ook onverdund gebruikt worden door kinderen. Selder is ook uitstekend voor de bloedsomloop.

Een bekende remedie tegen hardnekkige hoest is tijm thee. Tijm heeft de plezierige eigenschap de slijmen te verdunnen, zodat je ze gemakkelijker kan ophoesten. Bovendien heeft tijm een ontsmettende werking en kalmeert ook de hoestreflex. De thee verzacht infecties van de luchtwegen en de keel. Zelfs de vervelende irritaties bij astma worden er door verzacht. Samen met dennenappels en honing kan je een schitterende siroop van maken. Zelfs enkel thee levert uitstekende dienst. Wil je de kuur voor de luchtwegen helemaal perfect volgen, dan kan je ook sterke tijm thee zetten en die aan het badwater toevoegen.

Dit zijn maar slechts enkele voorbeelden van de tips die we gekregen hebben. De deelnemers waren zeer tevreden en verwachten van Damla gelijkaardige vormingen.
Share it:

ACTIVITEITEN

Leden Activiteiten

Limburg

Vrouw en Maatschappij

Post A Comment: