Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Turkse keuken valt in de smaak op Brusselse wintermarkt

Share it:
De elfde editie van Winterpret is vrijdag officieel van start gegaan. Bezoekers kunnen zich zoals elk jaar onderdompelen in een gezellige wintersfeer bij honderden standjes die hebbedingetjes, warme dranken en lekkernijen aanbieden. Dit jaar komen voor het eerst ook liefhebbers van de Turkse keuken aan hun trekken op de wintermarkt die jaarlijks zo'n 1,5 miljoen bezoekers lokt.
Nu België zich klaarmaakt voor de eerste sneeuw en koude windvlagen door de straten beginnen razen, kunnen bezoekers van de jaarlijkse wintermarkt in hartje Brussel zich warmen aan de tientallen houten huisjes langs de wandelroute. De organisatoren van Winterpret zetten dit jaar sterk in op de vertegenwoordiging van verschillende culturen, zo ook de Turkse. Voorbijgangers en toeristen kunnen de winterkou even van zich afschudden met een warm glaasje Turkse thee of een kopje Turkse koffie in het ‘Oosterse hoekje'. Op uitnodiging van de organisatoren besliste de Vereniging voor Belgisch-Turkse Dialoog en Vriendschap (Beltud) om op de elfde editie van het evenement de bezoekers ook te laten proeven van de Turkse cultuur. In totaal kregen 6 houten huisjes een Turks tintje.

De jaarlijkse wintermarkt lokt zo'n 1,5 miljoen bezoekers en staat tijdens de eindejaarsperiode vijf weken in het centrum van Brussel. Jong en oud kunnen tot 22 uur hun hartje ophalen aan de talrijke attracties zoals de klank-en lichtshow op de Grote Markt, het reuzenrad en de schaatsbaan op de Vismarkt. De honderden standjes voorzien een rijk aanbod: van geschenkartikelen, decoratie en winterkledij tot talrijke lekkernijen als frieten, smoutebollen, chocolademelk en nu dus ook Turkse thee. Met de Turkse kraampjes die voor het eerst op de wintermarkt te zien zijn, wil de Vereniging voor Belgisch-Turkse Dialoog en Vriendschap (Beltud) bruggen slaan tussen de Belgische en Turkse cultuur. Dat lukt hen ook. In de gezellige ‘Oosterse hoek' kruipen de verkleumde bezoekers bijeen en raken aan de praat terwijl ze nippen van hun Turkse thee of koffie. In deze winterkou worden warme vriendschappen gesmeed of versterkt.

In twee van de Turkse stands creëert Beltud een gezellige Oosters hoekje met Turkse thee en koffie, in de andere kraampjes biedt de organisatie Turkse gerechten aan als köfte (kruidige gehaktballen), gözleme (wrap met vlees-of kaasvulling), lahmacun (dunne pizza met tomaten, gehakt en look), sarma (gevulde wijnbladeren met rijst) en mercimek (linzensoep). Het eten wordt ter plaatste vers bereid. Vooral voor de warme gözleme's staan de bezoekers graag even in de rij. Voor wie hiermee nog niet genoeg heeft, is er ook een speciale stand met Turkse zoetigheden.

Beltud-Voorzitter Seval Kayman toonde zich zeer tevreden over de grote interesse voor de Turkse standjes. 'Het is de eerste keer dat Turkije vertegenwoordigd is op deze wintermarkt. Eerder waren Griekenland en Marokko wel al gastlanden. Met de uitnodiging van de organisatoren dit jaar ontstond voor Turkije een unieke kans. Met onze tientallen vrijwilligers, waaronder ook Belgen, kregen we als vereniging de mogelijkheid om onze activiteiten aan een breder publiek voor te stellen. Ondanks het koude weer, zijn er veel geïnteresseerden. De mensen vinden ons en raken aan de praat als ze vertellen over hun reizen naar Turkije.'

De Belgische Nasrettin Hoca

De officiële openingsplechtigheid vond zoals elk jaar plaats in de aanwezigheid van de burgemeester van Brussel Freddy Thielemans. Thielemans liet de vrijwilligers van Beltud die hem persoonlijk naar hun Oosterse hoekje hadden uitgenodigd, ook niet in de kou staan. De Brusselse burgemeester warmde zich aan een Turkse koffie en proefde van het Turks fruit (lokum) dat de ‘Belgische Nasrettin Hoca' (Didier), een van de vrijwilligers, hem aanbood. Een ander opvallend bezoek kwam van Joëlle Milquet, Vice-Eerste Minister en Minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen. Terwijl ze nipte van haar Turkse thee, deed de minister zich ook tegoed aan de gerechten sarma en köfte. Ook de lokum als dessert sloeg ze niet af. Milquet is op de hoogte van de activiteiten van Beltud en was zeer tevreden dat de Turkse vereniging ook aanwezig was op de wintermarkt. 'Het is zeer goed dat jullie hier zo vertegenwoordigd zijn. Het is een unieke kans om jullie activiteiten bij een breder publiek bekend te maken. Het protocol en politieke aangelegenheden zijn belangrijk maar wat echt telt, is zich onder het volk mengen. En dit is nu een goede gelegenheid.', zei Milquet in haar gesprek met Beltud-voorzitter Kayman. De minister praatte ook met de Belgische Nasrettin Hoca' (Didier) en informeerde zich naar de activiteiten van de vrijwilligers.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Kunst van het Samenleven

Leden Activiteiten

Post A Comment: