Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Op vriendschapsreis met Beltud

Share it:
Twaalf Belgen namen vorige week deel aan de vriendschapsreis naar Istanbul georganiseerd door de Vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap (Beltud). De culturele reis had tot doel om de vriendschap tussen Belgen en Turken aan te sterken. Het was een reis vol onvergetelijke momenten.

Onder leiding van Beltud-voorzitter Seval Kayman en algemeen secretaris Elif Uyanik was de 3-daagse uitstap een waar succes.

De eerste halte was het Topkapipaleis dat het machtcentrum van het Ottomaanse Rijk was gedurende 400 jaar. Vervolgens bezocht de groep de meest bezienswaardige historische en culturele plaatsen van Istanbul zoals de Sultan Ahmetmoskee beter bekend als de Blauwe Moskee gebouwd door Sultan Ahmet I, het museum Ayasofya dat erkend wordt als één van de 8 wereldwonderen en de Süleyman Moskee, een staaltje klassieke Ottomaanse architectuur.

De tweede dag konden de Belgen de geschiedenis van Istanbul opsnuiven en de verovering van Istanbul opnieuw meemaken in het Fetihmuseum. Dit museum is het eerste panoramische museum van Turkije dat sinds zijn opening tot op vandaag een onophoudelijke stroom aan bezoekers mocht ontvangen. Eén van de meest wonderbare monumenten was de Basilica Cisterne die in de 6de eeuw door de Byzantijnse keizer Justinianus als wateropslagplaats voor zijn paleis werd aangelegd.

De groep zette daarna voet aan boord van een schip op de Bosporus en kon genieten van de schoonheid van turkooiskleurige zeestraat en prachtige en imposante huizen aan de waterkant yali genaamd. De Belgen, die bewondering hebben voor de pracht en praal van de historische gebouwen, voelden zich als herboren na dit tochtje op zee.

Eén van de leukste momenten was het panoramische uitzicht vanaf het Sapphireterras. Sapphire is met zijn 261 meter het hoogste gebouw van Europa. Bovendien kunnen de bezoekers op de bovenste verdieping genieten van een 4D-voorstelling van de stad.

Op de Egyptische markt (Misir Carsi) hadden de Belgen de mogelijkheid om gezellig te shoppen. Deze plaats trekt niet enkel de buurtbewoners aan maar het is ook een must see voor het internationale publiek. Ook konden onze Belgische vrienden op de Aziatische kant vanaf de Camlicaheuvel van een adembenemend uitzicht genieten.

De Turkse gastvrijheid

Onze Belgische vrienden werden ook uitgenodigd bij een Turks gezin. Dit werd een heel betekenisvol en emotioneel moment tijdens de reis. Er werden de gasten traditionele Turkse gerechten en hapjes aangeboden. Terwijl de groep kon proeven van de Turkse zoetigheden en Turkse koffie werd er gepraat over koetjes en kalfjes in een sfeer van hechte verbondenheid.

De gasten kregen tot hun verbazing en blijdschap ook nog Turks fruit mee. Dit Ottomaanse gebruik wordt“dis kirasi” genoemd, dit is een klein cadeautje ter compensatie van de slijtage aan de tanden door het vele eten. Ook de Turkse familie was heel blij met de Belgische chocolade die hen als geschenk werd aangeboden. En iedereen moest dan ook lachen toen één van de gasten zei dat Turkse koffie en Belgische chocolade een prachtige combinatie vormen.

Een van de gasten zei bij het verlaten van het huis waar ze te gast waren: “Tot op vandaag hebben we vele mensen horen spreken over de Turkse gastvrijheid maar vanavond hebben wij dit zelf kunnen zien en beleven. Wij willen de Turkse familie bedanken omdat zij hun huis en leven oprecht hebben opengesteld voor ons. Wij kunnen nog veel van hen leren.”

De Belgische groep ging naar huis met onvergetelijke herinneringen van vriendschap en dialoog en liet weten graag opnieuw naar Istanbul te komen. De groep uitte hun tevredenheid over de mooie reis en bedankte het Beltud-team voor de organisatie.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Kunst van het Samenleven

Leden Activiteiten

Sociale cohesie

Post A Comment: