Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Bart De Wever: 'Fedactio is een spontaan verband dat mensen bij elkaarbrengt om een meerwaarde te creëren'

Share it:
Het programma 'Antwerpen 2018' ging eind mei van start met een eerste bijeenkomst in de vestiging van Fedactio Antwerpen. Ongeveer 150 vertegenwoordigers van middenveldorganisaties waren aanwezig op de bijeenkomt met Bart De Wever, partijvoorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) en tevens kandidaat-burgemeester van Antwerpen.

Het project “Antwerpen 2018” beoogt de kandidaat-burgemeesters samen te brengen met de civiele samenleving voor de aanvang van de gemeentelijke verkiezingen in oktober. Hiermee tracht Fedactio het besef van burgerschap aan te wakkeren bij zijn doelpubliek.
Fedactio Antwerpen mocht op donderdagavond 24 mei het partijhoofd van de N-VA Bart De Wever verwelkomen. De Wever, die kandidaat-burgemeester is voor Antwerpen, gaf meer uitleg bij de verkiezingscampagne en verklaarde de visie van zijn partij. “Vroeger wees het begrip ‘Vlaming’ op het niet ‘Turks’ ‘Marokkaans’ of ‘Moslim’ zijn. Dit is een foute benadering. Door middel van dialoog kan dit bijgesteld worden.”, zei hij. Het feit dat Fedactio de mogelijkheid tot dialoog aanbiedt, verheugde de N-VA voorzitter zeer.

Tijdens de ontmoeting die kadert binnen de doelstelling van Fedactio om het besef van actief burgerschap te bevorderen, had De Wever het over de sociale mobiliteit en het belang van onderwijs en het activeren van de bevolking in dit opzicht. De Wever verklaarde dat 51% van de werklozen en 67% van de hulpvragers bij het OCMW burgers zijn van allochtone afkomst. “Er zijn zoveel werklozen en zoveel open betrekkingen. Laten we werk geven aan vrouwen met een hoofddoek dan zal het probleem snel opgelost zijn.”, stelde hij voor. De Wever sprak ook over het hoofddoekenverbod dat bij de stadsdiensten en in sommige bedrijven ingevoerd werd en zei hierover “Het beperken van de religieuze vrijheid mag slechts gebeuren als het ‘redelijk’ en ‘proportioneel’ is”. Over die termen zei hij het volgende: “In de private sector is dit moeilijk te achterhalen. Elke onderneming moet anders omgaan met deze situatie maar het belangrijkste blijft om erover te discussiëren want nu wordt het verboden zonder dat er overleg aan vooraf gaat.”

“Fedactio is gericht op de hele samenleving”

De Wever haalde ook de discussie rond integratie aan en zei dat we ons moeten beschermen tegen indirect racisme. “De multiculturele samenleving is een realiteit. In Vlaanderen wonen verschillende soorten Vlamingen. We moeten een eenheid creëren die groter is dan onze eigen gemeenschap. Integratie is opgaan in een eenheid zonder zichzelf daarbij te verliezen. De Wever wees op de grote kloof tussen allochtone en autochtone burgers in de samenleving. “Om deze kloof te overbruggen is het heel belangrijk dat middenveldorganisaties met hun activiteiten een brug bouwen tussen de verschillende burgers.”

De Wever die geschiedenis studeerde, herinnerde ons aan de moeilijke omstandigheden waaronder de brug over de Bosporus werd gebouwd. “Fedactio is ook een brug over de Bosporus en verbindt de Turkse gemeenschap in Vlaanderen met de anderen. Het is een vereniging die stappen wil ondernemen om de sociale cohesie te vergroten in de samenleving. Het is een vereniging die zich de waarden van dit land oprecht eigen wil maken zonder zijn eigen identiteit te verliezen.”, zei hij. “De Vlaamse en Turkse identiteit zijn niet meer onverzoenbaar. Meer nog het zijn identiteiten die elkaar op een fantastische wijze aanvullen.” De N-VA leider die kort voor de toespraak meer uitleg kreeg over de activiteiten van Fedactio zei daarover: “Ik dacht dat Fedactio een vereniging was die zijn activiteiten enkel richtte op de Turkse gemeenschap maar ik heb vandaag gezien dat dit niet zo is. Fedactio is gericht op de hele samenleving. Het vertrekt vanuit de Turkse gemeenschap maar biedt diensten aan voor iedereen. Dit is heel positief en hoopgevend.”

Daarna gaf De Wever uitgebreid antwoord op de vragen van het publiek over mobiliteit, onderwijs, belastingen en ondernemerschap. Aan het einde van de avond werd De Wever een handgemaakte vaas geschonken die de Ark van Noach symboliseert. Hij werd ook bekend gemaakt met het toetje ‘asure’. 'Asure' is een Turks dessert dat bestaat uit een buitengewone mix van granen, peulvruchten, noten en gedroogde vruchten en zei daarop dat we in onze multiculturele samenleving moeten streven naar de schoonheid die voortvloeit uit onze verschillen net zoals bij die Turkse lekkernij asure.
Share it:

ACTIVITEITEN

Antwerpen

Fedactio Activiteiten

Sociale cohesie

Post A Comment: