Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Soefimuziekfestijn in Bozar

Share it:
Op vrijdag 30 september vond Sufi Night plaats in de Henry Leboeuf-zaal van het Paleis voor Schone Kunsten. Dit 'soefi'-muziekconcert is een coproductie van onze federatie, het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) en het Nomadisch Kunstencentrum Moussem.

Tijdens dit concert hebben bijzondere artiesten uitzonderlijke prestaties neergezet. Het orkest 'Radwan van Tlemcen' heeft de kijkers een onvergetelijke avond bezorgt samen met Asif Ali Khanm (opgeleid door zijn voorganger de grootste musicus qawwali Nusret Fateh Ali) en Ahmet Ozhan (de bekenste Soefimuzikant van Turkije).

Het concert Sufi Night was het startschot van een reeks evenementen die 4 dagen duurde. Het thema kan als volgt worden omschreven: 'Het gemeenschappelijk punt tussen de verschillende tradities is het feit dat de artiesten muziek beschouwen als een middel waardoor de gelovige één kan worden met het goddelijke'. De Turk Ahmet Ozhan is lid van de orde van Mevlevi, een tak van het Soefisme dat de onderwijsregels volgt van de dichter en theoloog Mevlana (in het Westen beter bekend als Roemi). Asif Ali Khan, afkomstig uit Pakistan, is een vertegenwoordiger van qawwali, de Soefimuziek uit Zuid-Azië. Het orkest 'Radwan van Tlemcen'  komt uit Algerije. Hun repertoire is gebaseerd op mystieke teksten van Soefipoëten uit de stad Tlemcen, verkozen tot hoofdstad van de Islamitische cultuur in 2011 . Sommige van die teksten dateren uit de 7de eeuw en worden beschouwd als de mooiste mystieke gedichten van Noord-Afrika.

Het Orkest Radwan was de eerste act van de avond en zette een verleidelijke performance neer die bijna een uur duurde. Daarna heeft Asif Ali Khan de zaal letterlijk in vuur en vlam gezet en heeft een totale extase teweeggebracht. Na een tussenact van 20 minuten, charmeerde de meester van het Soefigenre in Turkije Ahmet Ozhan het publiek samen met de leden van de 'Historische Turkse Muziekgroep van Istanbul'. Ze brachten een meeslepende act gebaseerd op de dansende Derwisjen. De zanger bracht ode aan Roemi op de dag van zijn verjaardag (30 september 1207) en eindigde zijn optreden met het nummer 'Lijk hoe je bent of wees hoe je lijkt' dat bestaat uit de woorden van de stichter van de Mevlevi-orde.

Een aantal bekende gezichten waaronder de secretaris van Brussel Emir Kir, Vlaams parlementslid Fatma Pehlivan en diplomatieke afgevaardigden zoals Korkut Tufan (plaatsvervangend Ambassadeur van Turkije) en Mehmet Poroy (Consul-Generaal van Turkije) waren aanwezig. Ook de vertegenwoordigers van verschillende moslimlanden maakten deel uit van het publiek.
Share it:

ACTIVITEITEN

Post A Comment: