Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Mooie voorbeelden van samenleven tijdens het Ramadanfeest

Share it:
"De Vereniging voor Belgische-Turkse Vriendschap (Beltud), die lid is van onze federatie, bracht tijdens het Ramadan-feest (suikerfeest) Belgische en Turkse gezinnen bij elkaar. In het kader van het project ""De kunst van het samenleven"", dat ontwikkeld werd door het Platform ´Sociale Cohesie en Dialoog´van Fedactio, werd deze activiteit in samenwerking met het Provinciaal Integratiecentrum Limburg (PRIC) en het vormingscenrum voor volwassenen Vormingplus. Ongeveer 50 Belgische burgers bezochten 11 verschillende Turkse gezinnen en kregen de kans om samen rond een feesttafel te zitten en kennis te maken. De Belgische deelnemers schreven zich op voorhand in bij Vormingplus voor dit evenement en werden nadien uitgenodigd bij Turkse families die door Beltud hieromtrent gecontacteerd waren. Zo konden ze samenkomen en praten over zowel het vasten en het feest, als over de tradities en gewoonten van beide culturen.

Sommige gezinnen hadden hun kinderen meegenomen, anderen niet, maar allen konden ze proeven van de heerlijke lekkernijen die ter ere van het suikerfeest bereid werden. Een aantal van de gasten ging voor de eerste keer bij een moslimfamilie op bezoek en sommigen van hen gaven weer dat ze dit bezoek wilden uitvoeren om de cultuur van de moslim leerlingen in hun klas beter te kunnen begrijpen. Eén van hen was lerares Katrijn Steyvers, die te gast was bij de familie Akmese in Hasselt. Steyvers, die gedurende het bezoek tientallen vragen over de Ramadan stelde aan het gezin, zei bij het afscheid dat ze veel bijgeleerd had. Ook deelde ze mee dat ze het Turkse gezin op een latere datum bij haar thuis zal uitnodigen, waarmee ze een mooie stap zette naar het verderzetten van de vriendschap die met dit bezoek tot stand gekomen is.

De leden van een ander Belgisch gezin die de familie Kilic in Genk bezochten, drukten hun bewonderingen uit voor de belevenis van de Ramadan en het vasten van moslims. Osman Aker en zijn echtgenote Esma Aker uit Hasselt, die in het kader van dit project 9 personen in hun huis ontvingen, bedankten de personen en organisaties die ervoor gezorgd hebben dat deze mensen bij hen op bezoek kwamen. Ze zeiden dt ze heel gelukkig waren met de mogelijkheid om hun feestmaal te delen met Belgische vrienden. De regiocoördinator van Beltud Limburg deelde mee dat dergelijke bijeenkosten ook tijdens het offerfeest georganiseerd zullen worden en dat het hun doel is om nog meer Belgische en Turkse gezinnen in contact met elkaar te brengen.
Share it:

ACTIVITEITEN

Kunst van het Samenleven

Post A Comment: