Blog Archive

Search This Blog

‘Vriendschap' heeft gewonnen in de vriendschapswedstrijd België-Turkije

Share it:
De vriendschappelijke wedstrijd tussen België en Turkije, die georganiseerd werd door de Limburgse afdeling van de Vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap en Dialoog (Beltud), één van de leden van onze Federatie,  werd een ware vriendschapsfestijn.

De vriendschappelijke interland, met aan de ene kant een ploeg van bekende voormalige Belgische voetballers, politici en lokale bestuurders en anderzijds Turkse voetballers die in diverse lokale ploegen in België gespeeld hebben, is geëindigd op een gelijkspel: 7-7. Er werd een historische dag beleefd in het Mijnstadion van Beringen, waar ongeveer 600 toeschouwers aanwezig waren.

De Belgische ploeg werd gecoached door de trainer van Sint-Truiden, Guido Brepoels, en was samengesteld door ex-rode duivel Luc Nilis, ex-voetballer Alex Verniers, federaal parlementslid Sven Gatz, Philip Dholloigne van TV Limburg, Bart Husson, Sergio Destino en politici van Turkse afkomst zoals Selahattin Kocak, Ali Caglar en Mustafa Aytar. Het Turkse team werd getraind door Beytullah Yöney van het Comité van toezicht in het buitenland, gebonden aan de Turkse Voetbalbond. In deze ploeg bevond zich, naast voetballers van Turkse origine die gespeeld hebben bij Turkse voetbalclubs in Limburg, zoals Beringen Türkgücü en Heusden Anadol, ook Bahattin Koçak, de organisator van deze wedstrijd en tevens de coördinator van Beltud-Limburg. De match werd geleid door Halil Aksoy, scheidsrechter in eerste klasse en vier keer benoemd tot beste scheidsrechter in Futsal. De Belgische en Turkse pers toonden grote belangstelling voor de wedstrijd.

In overeenstemming van de internationale regels werd de wedstrijd ingeleid door de volksliederen van beide ploegen en vervolgens deden Herman Reynders, gouverneur van Limburg, en Bahattin Koçak, coördinator van Beltud, de aftrap. Gouverneur Reynders kreeg een plaket met het officiële logo van de Turkse voetbalbond als aandenken voor deze wedstrijd.

De eerste minuten van de wedstrijd waren vrij spannend en het eerste doelpunt werd gescoord door Ali Kaya van de Turkse ploeg. Vervolgens scoorden de Belgen met Luc Nilis maar ze sloten de eerste helft toch af met 3-1 achterstand. In de tweede helft echter kwamen de doelpunten van de Belgische ploeg snel na elkaar en kwam de score op 7-6 in de laatste minuten van de wedstrijd. In de allerlaatste minuut kwam er nog een goal en de match eindigde op 7-7 gelijkspel.

Opmerkelijk was dat in de tweede helft van de wedstrijd, Bahattin Koçak, die in de Turkse ploeg speelde, en Selahattin Koçak van het Belgische team, hun shirts en hun ploegen omwisselden. Na de wedstrijd hebben de toeschouwers de spelers van beide ploegen een langdurige staande ovatie gegeven. Vervolgens werd aan alle spelers en scheidsrechters een klein aandenken geschonken. Aan de ceremonie namen gouverneur Herman Reynders; Georges Lenssen, burgemeester van Maasmechelen; Gilbert Lambrechts, schepen in Beringen; Musa Soydemir, hoofdsponsor voor deze wedstrijd, en Özkan Yilmaz, Algemeen secretaris van Fedactio, deel en overhandigden aan elke speler een medaille.

Na de wedstrijd legden de spelers in hun commentaren de nadruk op de uitstekende organisatie en bedankten Beltud en onze Federatie voor dit mooie initiatief. Alle deelnemers waren het erover eens om elk jaar een dergelijke wedstrijd te realiseren en drukten uit dat de vriendschap gewonnen heeft, wat het resultaat ook moge zijn.

Bahattin koçak, de vertegenwoordiger van de Limburgse afdeling van Beltud, gaf weer dat deze bijeenkomst als doel het versterken van de vriendschap en solidariteit tussen de culturen heeft en dat ze een kleine maar belangrijke boodschap wilden geven aan de bevolkingsgroepen, waarin tolerantie en wederzijds begrip en respect in de samenleving centraal staan.