Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Cultuuravond in Maasmechelen in teken van Limburgse tradities

Share it:

Donderdag 31 maart 2022 was een speciale dag voor de vrijwilligers van Tuin van Eisden Maasmechelen. In samenwerking met het Limburgs Volkskundig Genootschap LVG en Fedactio Vlaanderen werd de allereerste Limburgse cultuuravond georganiseerd.

De avond stond in het teken van Limburgse tradities, lekkernijen en muziek. De deelnemers volgden eerst een presentatie over feestdagen en tradities in de provincie. Zo leerden ze dat het versieren van de voortuin en het huis voor tal van verschillende aangelegenheden iets is dat enkel voorkomt in Limburg. Het gaat hierbij om verschillende zaken zoals het onmogelijk maken voor een pas getrouwd koppel om hun huis binnen te gaan, een nieuwe ‘deur’ krijgen voor je 20ste, 30ste, 40ste,… verjaardag, speciale versieringen voor iemand die op pensioen gaat en versieringen voor nog vele andere aangelegenheden.

Nadien genoten de deelnemers van lekkere boekweitpannenkoeken uit de Kempen met siroop uit Haspengouw. Het eten gebeurde na en tijdens een optreden met traditionele Vlaamse muziek waarbij de muzikanten met een doedelzak en (diatonisch) accordeon zorgden voor een leuke sfeer.

Tijdens de avond kregen de deelnemers ook meer informatie over het project ‘Beleven’ van LVG waarbij ze 100 Limburgse tradities zullen samenbrengen om deze bij te houden en na te laten aan latere generaties. Tijdens de voorstelling ervan werd er gevraagd of er Turkse tradities zijn om toe te voegen aan het project want tradities worden nu éénmaal overgenomen en Limburg is een provincie met talrijke tradities en gewoonten.

De eerste editie was hierbij zowel een boeiende als leuke ervaring die naar meer smaakt. Het doel is dan ook om later meerdere van zulke Limburgse cultuuravonden te organiseren rondom verschillende thema’s.
Share it:

Fedactio Activiteiten

fedactio vlaanderen

Kunst en Cultuur

Limburg

maasmechelen

Sociale cohesie

Vuslat

Post A Comment: