Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Filmavond in Antwerpen maakt het thema migratie bespreekbaar

Share it:

 

Op zondag 28 november 2021 organiseerde Fedactio Antwerpen een filmdebat rond het thema migratie en vluchtelingenrechten in het kader van het project Inclusive Europe. De deelnemers keken naar de film ‘Welcome’ om deze nadien te bespreken tijdens een workshop.

‘Welcome’ is een Franse film van Philippe Lioret die een menselijk perspectief biedt op de reis van migranten. Het toont het verhaal van Bilal, een jonge Iraakse Koerd die naar Engeland wil gaan om daar een leven op te bouwen met zijn vriendin. Bilal strandt echter in Calais en kan de oversteek naar het Britse eiland niet maken. Met het idee om naar Engeland te zwemmen begint Bilal zwemlessen te volgen waar hij in contact komt met Simon die werkt voor het zwembad.

Na de film genoten de deelnemers van een snack en namen ze deel aan een verhalende workshop waarin ze werden gevraagd zich te identificeren met de personages. Een terugkerende opmerking onder de deelnemers die zelf vluchtelingen zijn was het onderscheidt tussen hun eigen situatie en die van Bilal. “We hebben niet dezelfde achtergrond en hebben niet hetzelfde pad afgelegd maar begrijpen Bilal wel” was een veel voorkomende opmerking. Bovendien herinnerden veel scènes uit de film hen aan situaties die ze zelf hadden gezien en/of meegemaakt. Sommige deelnemers hebben zich ook uitgesproken over dagelijkse en onzichtbare discriminatie en legden uit dat ze vonden dat hun identiteit niet werd geaccepteerd, maar dat de wet het uiten van deze afwijzing gelukkig verbiedt.

Tot slot, met betrekking tot het leren van talen, erkennen velen de hulp van de lokale bevolking die de tijd nemen om langzaam met hen te praten, hen helpen hun fouten te corrigeren en respect te tonen voor hun inspanningen. Een aantal deelnemers kwamen in België aan na een verblijf in Griekse vluchtelingenkampen. Ze vergeleken de situatie in Calais met die in Griekenland.

Inclusief Europa heeft tot doel nieuwkomers te helpen integreren en een positieve visie op interculturaliteit en migratie te bevorderen.


Share it:

Antwerpen

Fedactio Activiteiten

Post A Comment: