Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Lidvereniging Inspiration proeft van gerechten en hun verhalen

Share it:

Donderdag 21 maart organiseerde Inspiration vzw op voorstel van Markant Antwerpen een culturele kookavond. Maarliefst 50 vrouwen kwamen samen om een heerlijk menu te koken en de verhalen achter verschillende lokale en internationale gerechten te leren kennen. Als voorgerecht maakten de dames van Markant verschillende hapjes en zette Inspiration lekkere linzensoep op tafel.
Het hoofdgerecht kwam rechtstreeks uit de Turkse keuken: Hünkâr Beğendi, een puree van gegrilde aubergines geserveerd met lams- of runderragout. Letterlijk betekent Hünkâr Beğendi 'de Sultan beworderde het'. Over het gerecht doen twee verhalen de ronde. Een eerste uitleg is dat Sultan Murat IV (1612-1640) van het Ottomaanse Rijk het gerecht zó lekker vond dat zijn koks het steeds moesten klaarmaken.
Een tweede verhaal speelt zich later af, rond tweede helft van de 19e eeuw. Het gerecht zou geserveerd zijn aan Keizerin Eugenie, vrouw van Napoleon III, tijdens een bezoek aan het paleis van Sultan Abdülaziz van het Ottomaanse Rijk. Ze zou het gerecht zo lekker hebben gevonden dat ze de chefkok vroeg om het recept met haar te delen, iets waar hij erg weigerachtig tegenover stond. Tot al ons gelukt raakte het recept toch verspreid, waardoor we er allen van mogen genieten!
Als laatste konden de aanwezigen genieten van maarliefst twee desserts. Zowel de tarte Tatin als de rijstpap met saffraan vielen in de smaak.
De aanwezigen kregen de 12 recepten gedrukt en gebundeld mee naar huis, zodat ze de smaken en verhalen kunnen herbeleven.
Share it:

Antwerpen

Inspiration

Ledenactiviteiten

Lidvereniging

Sociale cohesie

Vrouw en Maatschappij

Post A Comment: