Volg ons

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Indrukwekkende opkomst voor de nationale finale van de Fedactio tekenwedstrijd

Fedactio finale tekenwedstrijd 2017
Share it:
De finalisten van de Fedactio Tekenwedstrijd poseren trots.
Alle finalisten poseren trots.
Op zaterdag 25 november kwamen meer dan 200 kunstliefhebbers samen in de gotische zaal van het stadhuis te Brussel voor de finale van de tekenwedstrijd met als thema ‘De wereld van morgen’, georganiseerd door Francolympiades en de Vlaamse Olympiade Vereniging (VOV) in samenwerking met Fedactio. 67 finalisten uit alle uithoeken van het land mochten hun tekening tentoonstellen. De zeskoppige jury (Hamsi Boubeker, André Coppens, Marie Wabbes, Fatoumata Sidibé, Natasha Mignolet en Luis Lopez) kozen de drie winnaars per categorie. In totaal vielen 12 deelnemers in de prijzen.

In de gotische zaal vloeiden oud en nieuw samen: de toekomstbeelden op de tekeningen, utopisch of dystopisch, zetten de aanwezigen aan tot denken. Terwijl de genodigden in spanning wachtten op de uitslag, ging de jury verder op hetzelfde élan. Als eerste spreker vertelde gedeputeerde Fatoumata Sidibe over haar ervaringen in Afrika, waar ze koeien plastic zakken zag eten. Het verhaal diende als waarschuwing over de nefaste gevolgen van onze plasticproductie. Tegelijkertijd benadrukte ze hoe belangrijk het is dat jongeren zich artistiek kunnen uitdrukken om het grote publiek bewust te maken van onze maatschappelijke problemen. Zo dragen de jongeren bij tot een hoopvolle toekomst.

Hoop was ook aanwezig bij de winnaars. Sarah Lansens, eersteprijs-winnaar bij de leerlingen uit het eerste en tweede middelbaar: ‘Met mijn tekening wil ik aantonen dat iedereen gelijk behandeld moet worden. Alleen zo bouwen we aan een betere wereld.’ De andere winnaars, per categorie, waren:
  • Categorie 1 (3e en 4e leerjaar): Emma Vandenbrande (3), Evaluna Speybrouck (2) en Sander Urena (1).
  • Categorie 2 (5e en 6e leerjaar): Fee Poolspoel (3), El Mediouni Wissal (2) en Camil de Vos (3).
  • Categorie 3 (1e en 2e middelbaar): Nehir Kacmaz (3), Nel Rammant (2) en Sarah Lansens (1).
  • Categorie 4 (3e en 4e middelbaar): Amber Koolen (3), Enes Saït (2) en Pauline Cohasse (1).
Als afsluiter van de prijsuitreiking mochten de leerlingen meewerken aan het kunstwerk ‘Les Mains de l’espoir’. Met verf maakten ze een afdruk van hun linkerhand op een grote affiche, vergezeld van een positieve boodschap. Dit werk wordt getransporteerd naar Kenia in mei door de winnaars van de Sociale Wetenschappen Olympiade (SOWO), een andere wedstrijd georganiseerd door Francolympiades en VOV. Daar herhalen de Keniaanse leerlingen  het vredesgebaar en vereeuwigen ze hun rechterhand in de verf. Hand in hand, zo overbruggen we de afstand.

Om de school verder te steunen boden we de ouders de kans om het kunstwerk van hun zoon of dochter aan te kopen. Met de opbrengst wordt schoolmateriaal gekocht voor de school in Kenia. Dankzij deze actie werd het thema van de tekenwedstrijd werkelijkheid, want de hele avond stond in teken van de solidariteit.

Volgend jaar willen we dezelfde geslaagde avond bekomen. Doe dus zeker weer mee en wie weet krijg je weer een uitnodiging voor onze finale. Raadpleeg onze Facebookpagina voor een uitgebreid fotoverslag.   
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Fedactio Activiteiten

Kunst en Cultuur

Kunst van het Samenleven

Sociale cohesie

Post A Comment: