Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Verslag Antibiotica

Share it:
Op 9 november ontving Inspiration vzw dokter Michael Costers. Hij informeerde het publiek over de voor- en nadelen van antibiotica.

Michiel Costers verduidelijkte het verschil tussen bacteriën en virussen. Wanneer deze micro-organismen het lichaam infecteren treedt het afweersysteem in werking, dit kan zowel extern (huid en slijmvliezen) maar ook intern (bepaalde cellen in het bloed en weefsels).
Infecties kunnen we voorkomen door vaccinaties en hygiënische maatregelen (handen wassen). Infecties gaan meestal gepaard met koorts, maar de typische symptomen van een infectie hangen samen met de plaats waar de infectie zich voordoiet. Daarnaast kunnen de symptomen ook deel uitmaken van een strategie van micro-organismen. Deze micro-roganismen kunnen rechtreekse of onrechtstreekse schade aanbrengen.

Antibiotica was een toevallige vondst in 1928. Een onderzoeker had vergeten zijn petrischaaltje met bacterieën te sluiten bij het verlaten van het laboratorium. Na enkele dagen bleek dat bovenop deze bacterieën een schimmel was gegroeid, die dienst deed als een afweersysteem tegen deze bacterieën. Dit was de eerste vorm van Peniciline.

In 1941 werd Peniciline voor de eerste maal toegediend aan een zieke. De infectie verminderde, maar door een tekort aan Peniciline overleed de persoon toch nog. In 1944 kon men uiteindelijk voldoende Peniciline produceren om de zieken ermee te behandelen.

Wat doen antibiotica nu eigenlijk? Antibiotica belemmeren de groei van bacteriën, ze genezen echter niet. Door de belemmering van de groei kan het eigen afweersysteem zich in staat stellen om zich te verweren. Anderzijds vernietigen antibiotica ook bacteriën.

Er bestaan twee soorten antibiotica. De antibiotica die gericht zijn tegen een klein gamma van bacteriën zijn geschikt in het geval men de specifieke infectie kent. In het tegendeel gebruikt men antibiotica met een breed spectrum. Er bestaan verschillende misvattingen over antibiotica.



  • Antibiotica helpen enkel bij bacteriële infecties, niet tegen virale, zoals griep, verkoudheid en bronchitis.

  • Antibiotica versnellen het genezingsproces niet.

  • Elke infectie geneest spontaan, het is niet nodig om antibiotica te gebruiken.

  • Het incorrect gebruik van antibiotica veroorzaakt resistentie waardoor ze na verloop van tijd geen effect meer hebben.

Resistentie

Bij het innemen van antibiotica is het zeer belangrijk om de dosis en tijdstip van inname te respecteren en de antibiotica kuur volledig te beëindigen. Indien men deze drie zaken niet in acht neemt zullen enkel de zwakke bacteriën gedood worden. De sterkere bacteriën zullen blijven leven en ressitent worden tegen het antibioticum waardoor het voor personen besmet met deze bacteriën geen effect meer zal hebben. Daarnaast zullen deze bacteriën muteren en deze resistentie doorgeven ana het nageslacht.

Hoe kan dit probleem van resistentie worden opgelost?

Het creeëren van nieuwe antibiotica is geen oplossing, ook tegen deze antibiotica zullen de bacteriën resistent worden. Hier hangt ook aan vast dat de farmaceutische industrie zich weinig bezighoudt met de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, voor hen is het zoeken naar geneesmiddelen voor het behandelen van chronische ziekten veel belangrijker. Daarom is de enige oplossing het verantwoord gebruik van antibiotica door de patiënt, maar ook de huisdokter en apotheker moeten op een verantwoorde manier antibiotica voorschrijven.

Het is belangrijk dat u in dialoog treedt met uw huisdokter of apotheker, antibiotica kunnen uw leven redden, red het leven van de antibiotica.
Share it:

ACTIVITEITEN

Antwerpen

Leden Activiteiten

Vrouw en Maatschappij

Post A Comment: